L'Ajuntament de Ripoll ofereix un servei de consulta de la documentació històrica

L'arxiver municipal atendrà els usuaris els dimecres al matí a la Biblioteca Lambert Mata

Redacció
08 de gener del 2014
La documentació de l'Arxiu Històric de Municipal de Ripoll és des d'ara més accessible. En aquest sentit l'Ajuntament ha anunciat que l'arxiver municipal atendrà les consultes dels usuaris interessats en la documentació del fons els dimecres al matí a la Biblioteca Lambert Mata.

L'arxiu ripollès està format bàsicament per documents des de l'any 1840, una vegada finalitzada la Primera Guerra Carlista. Aquell conflicte bèl·lic va suposar, entre altres, la pèrdua de la major part de la documentació generada a principis del segle XIX, quan el poble de Ripoll es va emancipar del Monestir de Santa Maria. Tot i això, també es disposa d'alguns dels llibres d'actes de la corporació municipal anteriors a la guerra, que permeten conèixer diversos aspectes de la vida quotidiana de Ripoll.

A banda dels fons de l'Ajuntament de Ripoll també es poden consultar els de l'antic municipi de la Parròquia de Ripoll, independent fins al 1975. Hi ha altres fons molt més antics, com el notarial de la Vall de Ribes (segles XIV-XVI) i de la cúria de la Vall de Ribes (segles XIV-XVII). També hi ha un bon nombre de documentació provinent de privats com la família Mata, el de Joan Amils Pla (sobre la figura de mossèn Jacint Verdaguer), el de Marià Font, el fons d'imatges del Museu Etnogràfic, el de Rafael Juli Danés, el fons d'imatges del Llibre “L'Abans”, el fons d'imatges de Josep Passola i Puig, el fons bibliogràfic Josep Maria Pellicer i Pagès i els del Taller de la Renfe i el de partitures musicals.

Per altra banda, cal recordar que la Biblioteca Lambert Mata té uns 60.000 llibres de fons antic dels segles XV al XX a disposició del públic i, fins i tot, se n'han digitalitzat 1.500 pàgines que es poden consultar a través del web de l'equipament.