El 2013, en noms propis

Repàs alfabètic a les persones que han marcat l'any al Ripollès

Arnau Urgell
31 de desembre del 2014
José Alguacil. El bàrman i activista cultural santjoaní va organitzar un certamen de cartes d'amor “fart de rebre només factures”. La iniciativa va ser un èxit amb més de 200 missives i gran ressò mediàtic.

Marta Altesa. El grup de funk Jamiroquai es va fixar amb els covers de la jove ripollesa i la va convidar a acompanyar-los a la seva gira sud-americana. Alguns dels vídeos superen el milió i mig de visualitzacions.

Xavier Anton. Ripoll, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, el va reconèixer amb la Distinció Guifré per la seva trajectòria atlètica però també en els àmbits de la cultura, la literatura i la història local.

Núria Bonshoms. La històrica sindicalista ripollesa va deixar el càrrec de coordinadora comarcal de CCOO després de 23 anys i va ser substituïda per Lluís Riera.

Otmane Btaimi. L'atleta d'origen marroquí va guanyar la Mitja Marató del Ripollès per tercera vegada després de les victòries de 2009 i 2011.

Dani Camprubí. Una de les figures més emblemàtiques de la història de l'Hoquei Club Ripoll va deixar la banqueta del club, tasca que combinava amb la de jugador, després de tres temporades. El seu substituït és l'osonenc Dani Viñas.

Arnau Busquets. El jove investigador camprodoní va publicar els resultats de la seva tesi a la prestigiosa revista científica Nature Medecine. Un treball que li ha merescut dos premis abans d'iniciar el posdoctorat a Bordeus.

Marc Carós. El corredor ripollès ha demostrat un any més que és un dels grans especialistes de curses de muntanya de la comarca. Entre altres, ha guanyat amb la selecció catalana la Copa del Món, ha repetit la victòria a la Trans-cat de quatre etapes i s'ha adjudicat la Marató de Congost per tercera vegada

Eudald Casadesús.El polític ripollès va ser confirmat com a delegat del Govern a Girona després de les eleccions del 25 de novembre de 2012 que van mantenir Artur Mas al capdavant de la Generalitat.

Xavier Cima.Dues renúncies –les de Santi Vila i Montserrat Roura- van permetre que el regidor ripollès de CiU esdevingués diputat al Parlament mesos després de les eleccions.

Joan Compte “Burgues”. El ciclista mollonenc es va imposar a l'Alta Via Stage Race, una cursa de vuit etapes a Ligúria. A més, va acabar en 24è a la duríssima Titan Desert en l'any on va debutar a la modalitat de ciclocròs.

Àlex Corredera. El jove futbolista santjoaní ha passat a formar part del Juvenil A del Barça, el darrer equip formatiu del club abans del filial de Segona Divisió. Ha marcat gols en Lliga i en la Champions juvenil i va tenir el premi d'entrenar amb el primer equip.

Florenci Crivillé. El conservador del Museu Etnogràfic de Ripoll també va rebre una de les primeres distincions Guifré coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana. També va ser reconegut amb el Premi Recercat.

Aleix Fàbregas. L'esportista de Ripoll manté la condició de millor duatleta de la comarca amb les victòries a les proves de carretera de Sant Joan i de muntanya de Vallfogona. També va aconseguir guanyar per primera vegada la Cursa del Comte Arnau de Campdevànol, entre altres proves.

Josep Antoni Fernández. L'Audiència de Girona va condemnar l'exalcalde de Planoles (2007-2008) a dos anys de presó –que no haurà de complir- per embutxacar-se 15.000 euros de les arques municipals.

Xavier Fernández. L'únic regidor de PxC a la comarca va abandonar el partit xenòfob de Josep Anglada però va decidir continuar a l'Ajuntament de Ripoll com a no adscrit.

Joan Ferrer. L'historiador santjoaní es va convertir en director de l'Arxiu Històric de Girona. Josep Ribas el va substituir al capdavant de l'Arxiu Comarcal del Ripollès.

Joan Freixa. L'esportista de Berguedà va revalidar la victòria a la Duatló d'Alta Muntanya de Queralbs-Núria, una de les proves reines de l'especialitat al nostre país.

Antonio Ibáñez. El fundador de la Unió Ciclista Campdevànol va rebre la Medalla de l'Esport de les Comarques Gironines per part de la delegació de Govern i la Diputació. L'Ajuntament també el va reconèixer amb la Insígnia de Plata.

Agustí Mas. El jove periodista ripollès va rebre una menció de qualitat pel programa Estira la llengua, que dirigeix i presenta a Ràdio Andorra. A més, va ser nominat pel Premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua.

Francesc Moret. El pilot de Molló va aconseguir un doblet al Santigosa amb victòria als 3DTS i també a la prova de clàssiques. En el Mundial júnior va acabar quart, lluny de l'objectiu de guanyar-lo.

Gerard Morales. L'atleta de Moià es va imposar amb autoritat en la primera edició de la Trail Terra de Comtes i Abats, una prova de 60 quilòmetres organitzada amb gran èxit per l'Esportiu Ripoll.

Josep Maria Moreno. El comerciant d'electrodomèstics es va convertir en el nou president de la Unió de Botiguers de Ripoll substituint després de quatre anys a Àngel Muñoz.

Núria López. L'exalcaldessa de Campdevànol, després de mesos de discrepàncies públiques, va acabar dimitint de tots els càrrecs orgànics del PSC. Tot i que continua al partit és una de les impulsores de l'entitat Socialisme, Catalunya, Democràcia.

Juan López Fernández “Jan”. El dibuixant del Superlópez, establert a Sant Pau de Segúries, va rebutjar la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts concedida pel Ministeri espanyol de Cultura per l'“ètica personal en les actuals circumstàncies socials i polítiques actuals”.

Joan Llordella. El ciclista de Campdevànol es reafirma com el màxim especialista comarcal en BTT. Fent parella amb Pau Zamora va guanyar la Transpyr –amb victòria a set de les vuit etapes- i es va adjudicar el Circuit MTB Scott Marathon Cup així com el Campionat de Girona, entre altres.

Ferran Mascarell. El conseller de Cultura va ser un dels polítics amb major presència a la comarca en motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana. Va presidir la inauguració, va ser padrí del Casament a Pagès i va participar a l'acte d'obertura del simposi internacional sobre la Portalada del Monestir.

Amós Miguélez. Els Premis Líders el van distingir com a ripollès de l'any a títol pòstum per la seva trajectòria com a impulsor de la campanya Net i Bonic i del Tren dels Gladiols, entre altres.

Raül Morales. El gerent del Consell Comarcal va deixar el càrrec després de 22 anys. Va ser substituït per Albert Puigvert, fins ara gerent de Ripollès Desenvolupament i de la resta de consorcis comarcals.

Rafa Parés. L'atleta berguedà va guanyar la Taga Evo 2040 i es va proclamar campió de Catalunya de curses de muntanya.

Núria Pau. L'esquiadora de Ribes de Freser continua la seva progressió i va pujar dues vegades al podi dels Campionats d'Espanya absoluts. Pel 2014 espera aconseguir la puntuació per disputar el Mundial júnior després de rebre el premi de preseleccionada pels Jocs Olímpics de Sochi.

Salvador Pérez. El jove investigador de Ripoll ha descobert una proteïna en el marc d'una tesi en el camp de l'epigenètica. La investigació es va publicar a la prestigiosa revista Developmental Cell.

Esteve Perpinyà. L'alcalde de Pardines va anunciar que el 2015 no es presentarà a la reelecció quan es compliran 12 anys en el càrrec. De moment, ERC no ha fet públic cap substitut.

Núria Picas. L'atleta manresana va demostrar la seva condició de campiona del món en guanyar la primera marató de l'Emmona passant per davant de tots els corredors masculins.

Joan Manel del Pozo. El Col·legi de Doctors en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya va investir el professor de Filosofia de la UdG i exconseller d'Educació com a col·legiat d'honor de la institució.

Òscar Pérez. L'atleta barceloní va complir els pronòstics i va guanyar l'Emmona, la duríssima ultratrail de la UE Sant Joan (106 km i 8.000 metres de desnivell) que va haver de modificar el recorregut a causa de la neu.

Manel Puigvert. L'entrenador de la UE Camprodon s'ha convertit en el “Ferguson” del futbol comarcal encadenant la vuitena temporada consecutiva a la banqueta del club (deu en total).

Joan Puigcorbé. El ramader de Les Llosses va rebre la segona medalla de plata consecutiva al World Cheese Awards pel formatge el Bac del Mas Lladré.

Nairo Quintana. El ciclista colombià va aconseguir la victòria en una arribada de la Volta Catalunya a Vallter 2000 que es repetirà aquest 2014. Va ser l'inici d'una gran temporada que el va dur al podi del Tour.

Xavi Rabaseda. L'aler de Ripoll va fitxar per l'Estudiantes de Madrid després de dues temporades al primer equip del Barça amb poc protagonisme. La Copa del Rei va ser l'únic títol del 2013.

Sònia Riñé. La regidora de Cultura de Camprodon, l'única dona del consistori, va dimitir per motius personals. Va ser substituïda per Xavier Guitart.

Agustí Roc. L'atleta manresà, un dels grans especialistes mundials de curses verticals, va guanyar per tercera vegada la Cursa Virtual del Camí Vell de Núria i el primer Km Vertical d'Ogassa. A més, va ser segon a l'Olla de Núria més independentista.

Xavier Roca Rada. El jove santjoaní de 17 anys va publicar la seva primera novel·la. Els quaderns dels elements clàssics va ser l'obra més descarregada per Sant Jordi de l'Editorial Digital Neurosi.

Xevi Sadurní. L'esquiador ripollès va protagonitzar juntament amb tres companys més una travessa amb esquís de 350 km per creuar els Pirineus d'est a oest. El repte inèdit –realitzat finalment en dues etapes a causa del risc d'allaus- s'ha convertit en un documental.

Borja Sànchez. El ciclista i periodista de Campdevànol va guanyar la primera edició de la Transpyr Road, una prova de vuit etapes amb un recorregut global de 1.000 km i un desnivell de 20.000 metres. Va aconseguir tres victòries parcials i set podis.

Dolores Serrat. La consellera de Cultura d'Aragó, nascuda a Ripoll, va convertir el català de la Franja en la llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO) a través d'una polèmica i contestada nova Llei de llengües.

Jordi Urbón. L'artista de Puigcerdà establert a Ripoll va ser seleccionat per dur el 2014 el seu projecte Carmen, delírium o l’heroi a Colònia (Alemanya) així com en diversos museus de les comarques gironines en el marc del cicle Exposicions Viatgeres.

Josep Maria Vergés. El ramader santjoaní, conegut com el “Messi de les vaques”, va aconseguir la tercera Vaca d'Or consecutiva per tenir el millor lot de raça frisona.

Salvador Vergés. El mestre industrial santjoaní va publicar la seva primera novel·la. Les sabates descordades ha vist la llum en format paper (Curbet Edicions) i en digital (Editorial Neurosi).

Josep Vila i Barri. El religiós camprodoní va ser un dels més de 500 “màrtirs” de la Guerra Civil beatificat a Tarragona en un acte tant multitudinari com polèmic.

Gràcia Vilarrodà. Molló va homenatjar aquesta veïna del municipi per la seva contribució a la cançó oral en un acte organitzat per l'Ajuntament, la Cooperativa Ramadera i el músic Artur Blasco.

Roger Viñas. L'atleta de Ripoll es va adjudicar per només dos punts la primera edició d'un Campionat de Curses de Muntanya del Ripollès on va aconseguir la victòria a la Setdellonga. Entre altres podis, va ser segon a la Trans-cat de quatre etapes.

Aquest 2013 ens han deixat

Gerard Costa. L'exalcalde de Sant Joan (1991-1995) i regidor per CiU fins al 2011 va morir als 77 anys. Va ser homenatjat pòstumament coincidint amb la Festa Major.

Chikako Taketani. L'artista japonesa establerta a Ripoll va morir als 50 anys d'edat. Compartien estudi amb la seva parella, l'artista Domènech Batalla, amb qui havien realitzat diverses exposicions conjuntes.

Monsenyor Lluís Suriñach. L'històric rector de Llanars durant 54 anys va morir als 103 anys. Poc abans d'esdevenir centenari havia estat distingit com a prelat d'honor del Papa.

Ramon Orriols. L'històric president del Club de Futbol Ripoll (1984-2012) va morir als 76 anys d'edat.

També van morir: Sofia Castillo (professora i historiadora de Ripoll); Jaume Costa, “Jaumet del Guillot” (músic sense solfa de Freixenet); Martí Magret (empresari i exalcalde de Camprodon); Carlos Reche (un dels impulsors del Moto Club Abadesses) i Toni Suriñach (ànima de l'Eixam de la Vall de Camprodon).

Resum anys anteriors

El 2012 mes a mes, en 125 fotos, en noms propis i les 20 notícies més llegides

El 2011 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2010 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2009 per ordre alfabètic i en una galeria de 100 fotos

El 2008 en cinquanta imatges