Els pastorets sobiranistes, en imatges

La consulta també es cola a "El Naixement del Salvador o la redempció de l'esclau" de Ripoll

Redacció
29 de desembre del 2014
Pastorets de Ripoll.
Pastorets de Ripoll. | Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)
Pastorets de Ripoll. Foto: Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)

El procés sobiranista i, sobretot, l'anunci de la consulta d'autodeterminació per al proper 9 de novembre de 2014 fa dies que protagonitzen l'actualitat. Una circumstància que també ha aparegut als pastorets de Ripoll fins al punt que van oferir al naixement una urna amb una estelada per tal de poder votar sobre la independència.

Els pastorets de Ripoll tenen més de 125 anys d'història i fa més de tres dècades que es representenen ininterrompudament de la mà de la companyia la Teranyina. El Naixement del Salvador o la redempció de l'esclau es va representar per Nadal –a benefici del centre de distribució d'aliments local-, per Sant Esteve i el dissabte 28 al Teatre Comtal.

Els orígens dels pastorets ripollesos es remunten al 1880 en el marc de l'Acadèmica Catòlica, més coneguda com la Lira. Van encarregar a dos socis del Centre Catòlic d'Olot –Antoni Molins i Ignasi Rubió- la confecció de l'obra El nacimiento del salvador o la redención del esclavo , una sarsuela en en castellà i vers. L'estrena no va ser fins al desembre de 1886 i tretze anys més tard, mossèn Josep Parer, vicari de la parròquia de Ripoll, es va encarregar de traduir-la al català.

La Guerra Civil va suposar el primer període sense pastorets ripollesos. Van tornar el 1939, això sí, en castellà. Primer a la Lira i, després del desnonament, al Teatre Comtal, es van mantenir sense interrupció fins al 1976. Aleshores es va produir un altre període sense aquesta representació nadalenca fins que el 1982 un grup de joves el van recuperar. La companyia la Teranyina ha estat l'ànima d'unes representacions que també compten amb la participació de la coral infantil els Follets, la societat coral la Flor de Maig i la Capella de Santa Maria.

Galeries de fotos

Pastorets de Ripoll 2013 (Rastres: Gerard Garcia i Raül Duque)

Pastorets de Ripoll 2012 (Adrià Costa)

Pastorets de Ripoll 2010 (Pere Orri)

Pastorets de Ripoll 2009

Pastorets de Ripoll 2008

  Els pastorets de Ripoll no van fallar a la seva cita. Foto: Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)

Pastorets de Ripoll. Foto: Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)