El carnet de boletaire serà obligatori la temporada vinent al nord del Ripollès

Agricultura iniciarà l'experiència a les 6.000 hectàrees de propietari pública del futur Parc natural de les capçaleres i el Ter i Freser | La vigilància dels boscos la faran agents privats

Joan López/Arnau Urgell
27 de desembre del 2013
Boletaires
Boletaires | Xevi Mas
Bolets de totes les mides a Setcases. Foto: Xevi Mas

El carnet de boletaire arribarà al Ripollès la propera temporada. Ho ha anunciat aquest matí des de Poblet el conseller dd'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. La recol·lecció regulada de bolets es duia a terme des de feia dos anys al Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de Poblet com a prova pilot. Ara, a més de la continuïtat en aquest espai, la iniciativa s'estrendrà a 20.000 hectàrees de de propietat pública: al futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser, al de l'Alt Pirineu i al dels Ports.

L'anunci del conseller arriba poques setmanes després que aquest mitjà avancés que el Consell Comarcal volia estudiar la possibilitat de regular la recol·lecció de bolets. La iniciativa del carnet boletaire consisteix en pagar una quantitat per temporada o per jornada amb un límit de quilos de bolets. En el cas de Poblet, per exemple són 10 euros per temporada –pels veïns de l'entorn- o 3 euros en autoritzacions per un dia als foranis.

Al Ripollès, de moment, es començarà en les cinc forests d'utilitat pública que ocupen unes 6.000 hectàrees i que en bona part formaran part del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. La voluntat d'Agricultura, segons han explicat avui a Poblet, és ampliar aquesta extensió a partir de l'acord amb propietaris privats i ajuntaments però sempre intentant mantenir una àrea homogènia. En aquest sentit el CEINR tindrà un paper clau a l'hora de gestionar el projecte.

Josep Maria Pelegrí ha expressat que la continuació i l'extensió d'aquesta prova pilot serveix per establir les bases del que podria ser una regulació generalitzada als boscos de titularitat pública de tot el país. En el cas dels propietaris privats que s'afegissin al carnet de boletaire hauran de cedir a l'empresa pública Forestal Catalana, a través d'un contracte, la facultat de cobrar una taxa pel dret de recol·lectar bolets a les seves finques. La recaptació es destinarà íntegrament a les millores de les zones regulades. De fet, un cop s'hagi fet front a les despeses de senyalització i vigilància, els diners recaptats seran gestionats per les juntes rectores, o comissions de seguiment, dels espais naturals en qüestió.

Preus diversos i vigilants privats

El Pla de recol·lecció de bolets de Catalunya preveu que cada zona regulada estableixi els seus preus públics en relació amb els criteris de superfície o de valor del producte. D'altra banda, la vigilància dels boscos on la caça de bolets estigui regularitzada es durà a terme a través de vigilància privada que es contractarà a través de Forestal Catalana i que s'adaptaria a les necessitats i característiques de cada àrea controlada. Fins ara, al Bosc de Poblet, la vigilància havia anat a càrrec del cos d'Agents Rurals. 

Tot i el canvi de sistema de vigilància, la conselleria aposta per la pedagogia abans que per un règim de sancions. De tota manera, apunten la possibilitat de poder comissar els bolets a qui no disposi de llicència o fins i tot aplicar un recàrrec considerable per l'adquisició del carnet si s'ha recol·lectat sense permís.

Nota de premsa del Departament d'Agricultura
 

Lluc Torcal, el conseller Pelegrí i Antoni Trasobares a la presentació a Poblet. Foto: laConcaDiari.cat.