La Sibil·la anuncia la fi del món als monestirs de Ripoll i Sant Joan

per Redacció, 27 de desembre de 2013 a les 09:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Sibil·la va anunciar la fi del món des del Monestir de Ripoll. Foto: Gerard Garcia i Raül Duque (Rastres)

La Sibil·la va anunciar la fi del món des dels monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Joan de les Abadesses. Ho va fer abans de la Missa del Gall en una tradició que a la capital de la comarca es va recuperar després de molts segles l'any passat coincidint amb l'inici de la Capitalitat de la Cultura Catalana.


A Ripoll la interpretació del Cant de la Sibil·la va anar a càrrec de la coral Capella de Santa Maria i Cristina Arimany com a sibil·la i Modest Moreno a l’orgue. A Sant Joan de les Abadesses, en canvi, la interpretació la va realitzar la soprano camprodonina Mònica Bargalló.

Durant els primers temps del cristianisme, la missa de la nit de Nadal començava a les 12 de nit i s’allargava fins el primer cant del gall, per això ha mantingut el nom de Missa del Gall. Després a l’edat mitjana es van anar fent escenificacions sacres, amb els versos profètics sibil·lins recollits per Sant Agustí. Tota aquesta representació litúrgica –en llatí- va anar perdurant com a Cant de la Sibil·la en forma de profecia apocalíptica cantada durant la Missa del Gall.


La versió més antiga que es coneix és precisament la del Monestir de Ripoll i data de l’any 975. El concili de Trento va prohibir les celebracions de caràcter popular i es va començar a eliminar tota mena de teatre, i per tant també el cant de la Sibil·la. Tot i així la tradició es va mantenir viva sobretot a Mallorca i l’Alguer. En els últims anys s’ha anat recuperant a molts punts del Principat i del País Valencià, i el 2010 va ser reconegut fins i tot com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

 

Participació