Competència anul·la l'augment sobtat del preu de la llum

El ministre espanyol d'Energia proclama: "La llum no pujarà un 11% en cap cas"

Redacció Nació Digital
20 de desembre del 2013
La Comissió espanyola dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha resolt aquest divendres anul·lar la subhasta elèctrica d'aquest dijous per "circumstàncies atípiques en el desenvolupament de la mateixa" i "en un context de preus elevats en el mercat diari durant les setmanes prèvies" després que l'augment de la llum quedés establert en un 11,5% a partir del gener. El ministre espanyol d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat aquest divendres que el seu departament està estudiant "des de primera hora" quins passos pot fer després de l'informe de Competència considerant invàlida la subhasta de dijous, proclamant tot seguit que la factura no pujarà un 11% "en cap cas".

En declaracions a RNE, ha dit que el seu ministeri té "sospites" que la subhasta va ser "manipulada". "Qui? No ho sabem, però alguna cosa atípica sí que ha passat, tal i com posa de manifest l'informe de Competència", ha subratllat.

El 10 de desembre, la Sala de Supervisió Regulatòria va iniciar un procés d'informació prèvia per analitzar els "moviments inusuals" que s'estaven produint en la fixació de preus del mercat majorista. D'altra banda, la CNMC explica en un comunicat que des de fa quatre anys el regulador ha fet propostes per a la millora de l'esquema de la subhasta.

L'anul·lació de la subhasta s'ha comunicat a un quart de cinc d'aquesta matinada a la Secretaria d'Estat de l'Energia i a l'Operador del Mercat Ibèric Espanyol (OMIE), que és l'organisme encarregat de traslladar-ho als agents de la subhasta. Properament, la CNMC farà públic l'informe detallant els motius que justifiquen l'anul·lació del procés.

Aquest 2013, el preu de la llum ja ha patit quatre increments. El primer trimestre en un 3%, el tercer trimestre l'1,2%, el quart trimestre el 3,1% i una pujada extraordinària el mes d'agost de l'1,2%, amb motiu de l'aprovació de la reforma del sistema elèctric espanyol. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar en un 6,6%.

L'increment de la tarifa elèctrica ve calculat per dos trams: el tram de peatges i regulat pel govern, que explica poc més de la meitat del preu, i el tram alliberat que ve determinat pel preu de la subhasta del Cesur, que justifica poc menys de la meitat de l'augment.

Fa un dies el ministre espanyol d'Indústria va anunciar que el govern espanyol incrementaria els peatges en un 2%, cosa que tindrà un impacte de l'1% d'augment en el preu de la factura, augment que aquest dijous va quedar completament descartat amb l'encariment total de l'11%, ara anul·lat.

La part alliberada, que explica poc menys de la factura de la llum, es determina cada trimestre en una subhasta del Cesur on les empreses generadores marquen el preu de l'electricitat pel període trimestral següent, en el cas de la subhasta d'aquest dijous el preu per al primer trimestre del 2014.