La llum es dispara un 11% més

Del 2012 ençà, la tarifa elèctrica ja s'havia encarit quasi un 11% | En una dècada l'augment arriba al 80%

EP
19 de desembre del 2013
La tarifa de la llum pujarà més d'un 11% al gener, possiblement a l'entorn de l'11,5%, després d'haver-se tancat la subhasta elèctrica d'aquest dijous amb increments del 26,5%, que pressionen un 10,5% a l'alça el rebut final, xifra a la qual encara s'hi haurà d'afegir la part corresponent als peatges, han indicat a Europa Press fonts del sector.

La pujada de l'any vinent se suma a les que ja hi ha hagut durant tot l'any: al gener, la pujada ja va ser del 3%; al juliol, de l'1,2%, i a l'agost, del 3,2%. A l'abril, hi va haver una baixada del 6%. L'última subhasta elèctrica, que va servir per revisar la tarifa a l'octubre, es va tancar amb pujades del 7,6%, fet que al seu torn va motivar una pujada del 3,1% als rebuts de l'usuari final.

Així, doncs, incloent-hi l'augment de l'octubre, i sense comptar la pujada que tindrà lloc el gener de l'any vinent, la tarifa elèctrica s'ha encarit gairebé un 11% des del gener del 2012. En una dècada l'increment se situa a l'entorn del 80%.

El resultat de la subhasta d'aquest dijous té un pes proper al 40% sobre la revisió trimestral del gener, mentre que l'altre 60% correspon als peatges, en què es recullen les despeses regulades del sistema elèctric.