Un nou premi reconeix la investigació d'Arnau Busquets

El jove investigador camprodoní guardonat amb el Premi Fundació Biogen Idec Joves Investigadors en Neurologia dotat amb 18.000 euros

Arnau Urgell
11 de desembre del 2013
Arnau Busquets centra la seva investigació en el sistema endocannabinoide. Foto: ElRipollès.info

El jove camprodoní Arnau Busquets es va doctorar fa uns mesos en completar una investigació que obre la porta al tractament farmacològic de la síndrome X fràgil. El treball, que es va publicar a la prestigiosa revista Nature Medecine, continua recollint premis. Ara ha estat guardonat en l'apartat de Neurologia del Premi Fundació Biogen Idec Joves Investigadors dotat amb 18.000 euros, un diploma i la possibilitat de presentar el treball a Madrid.

Busquets ha completat la seva tesi al Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar de la Universitat Pompeu Fabra i el gener de 2010 s'instal·larà a Bordeus per fer-hi el postdoctorat. La seva recerca se centra en el denominat sistema endocannabinoide que, com el seu nom indica, és on actua el cànnabis i que entre altres qüestions regula la memòria, dolor i ansietat. La seva investigació ha obert la porta a tractar farmacològicament lal síndrome del cromosoma X fràgil, la segona malaltia mental d'origen genètic més freqüent.

El sistema endocannabinoide és neuromodulador i regula aspectes com la memòria, el dolors i l'ansietat. En els darrers anys, segons explica Arnau Busquets, s'havia demostrat que estava alterat en aquelles persones que patien el síndrome del cromosoma X fràgil. De fet, a banda d'endarreriment mental i dèficits cognitius un dels principals efectes d'aquesta malaltia, provocada per una mutació del cromosoma X, és la menor sensació de dolor. Això pot provocar per exemple, la tendència a autolesionar-se.

La recerca de Busquets s'ha centrat en provar fàrmacs que actuïn sobre aquest sistema i, per tant, puguin reduir els efectes de l'enfermetat. Ho ha fet a partir d'extreure el gen que regula aquests comportaments en ratolins. En els experiments s'ha utilitzat el Rimonabant, un medicament que en el seu moment es va provar en humans per reduir l'obesitat però que es va acabar descartant pels seus efectes secundaris. Es tracta precisament d'un antagonista selectiu dels receptors cannabinoides.

El jove camprodoní ha expressat a ElRipollès.info la seva satisfacció per acabar l'any amb un premi tant important no només pel prestigi sinó per la dotació econòmica. Busquets va rebre la notícia a Bordeus on les properes setmanes començarà a realitzar-hi el postdoctorat. El guardó s'afegeix al concedit fa unes setmanes per part de la Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinoides.