Les aventures del jove arqueòleg Santi Vila

El conseller de Territori i Sostenibilitat va assistir a l'acte de commemoració del 800 aniversari de la mort d'Hug de Mataplana on es va recordar la seva presència a les excavacions del jaciment

Redacció
03 de desembre del 2013
Santi Vila al castell de Mataplana.
Santi Vila al castell de Mataplana. | ElRipollès.info
Santi Vila, amb les eines d'arqueòleg. Foto: ElRipollès.info

El castell de Mataplana de Gombrèn va acollir dissabte la commemoració del 800 aniversari de la mort d'Hug de Mataplana. El trobador i mariscal, i cap de govern de Pere I el Catòlic, va traspassar després de dos mesos d'agonia en caure ferit a la batalla de Muret on també va morir el monarca. L'acte va comptar amb la presència del conseller Santi Vila que, per sorpresa, es va convertir protagonista d'un petit homenatge ja que fa vint anys va participar als camps de treball que excavaven el jaciment.

“Un dia em va dir que li agradaria veure com estava el castell” explica el doctor Eudald Maideu, propietari de la finca. “Vam pensar que un bon moment per convidar-lo era aprofitant la celebració del vuitè centenari d'Hug de Mataplana” afegeix. En l'acte, a més, es va inaugurar la restauració de les pintures de la capella del castell, solemne centre administratiu del complex on es va atorgar les cartes fundacionals de Gombrèn, Castellar de n'Hug i la Pobla de Lillet, entre altres. Els treballs, que han durat dos mesos i mig, els ha realitzat la restauradora Meritxell Izquierdo i han anat a càrrec de la família Maideu-Mir, propietària del castell.

Però el moment més especial de l'acte va ser el petit homenatge sorpresa a Santi Vila. Quan era estudiant d'Història a la Universitat de Girona, ara fa dues dècades, va assistir a diversos dels camps de treball per excavar un jaciment on tot just s'hi va començar a treballar el 1986. Eudald Maideu li va fer entrega d'un quadre fet amb unes eines restaurades de l'època que el jove conseller feia d'arqueòleg. “Li vaig proposar que les posés al seu despatx, ell que s'ocupa de les obres públiques, tal com el president Artur Mas té un timó” explica el propietari de Mataplana. “Es va emocionar molt” afegeix. Conjuntament amb Vila també es va homenatjar la biòloga campdevanolenca Beatriu Tenas i el topògraf gombrenès Pere Mir, com a representants dels joves que van coincidir amb el conseller en els camps de treball.

L'acte, que va aplegar també les autoritats locals, va acabar amb una poesia del trobador Hug de Mataplana recitada per Ramon Alabau i amb una petita visita al castell.

Santi Vila, al castell de Mataplana, amb el doctor Eudald Maideu. Foto: ElRipollès.info