L'ermita de Sant Valentí de Salarça, en risc de caure per moviments sísmics

Patrimoni autoritza que la Diputació hi faci una actuació de consolidació d'urgència

Arnau Urgell
15 de novembre del 2013
Ermita de Sant Valentí de Salarça.
Ermita de Sant Valentí de Salarça. | Vikicommons
Ermita de Sant Valentí de Salarça. Foto: Vikicommons

L'ermita de Sant Valentí de Salarça, de la parròquia de Beget i de l'actual municipi de Camprodon, corre el risc de caure. Les causes són el fet que està edificada en uns terrenys argilosos i els moviments sísmics que de manera regular afecten la comarca –malgrat ser de baixa intensitat- han afavorit que les parets s'estiguin obrint. Per tot plegat, la Diputació de Girona ha presentat un projecte per actuar-hi de manera urgent i consolidar l'actual estructura.

Aquest dijous la comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd al projecte de restauració. El servei de Monuments de la Diputació hi tornarà a actuar després que ho fes fa dues dècades. Per evitar que les parets continuïn separant-se s'instal·laran unes barres de ferro de banda a banda del sostre que permetran consolidar-les i fer força perquè es tornin a unir. El projecte de restauració no impedirà que l'ermita continuï sent visitable.

L'ermita està situada dalt d'un turonet que presideix tota la vall de Salarça, pertanyent a l'antic terme de Beget. És una construcció romànica del segle XII, de planta petita amb volta de canó apuntada i absis semicircular al costat de llevant, amb cornisa i finestra central de línies senzilles. La porta d'accés primitiva és a migjorn i està formada per un arc de mig punt, actualment cegada. L'entrada actual es fa per la banda de ponent, on es va afegir al segle XVI o XVII un porxo amb teulat a dues aigües. Sobre aquesta façana oest s'assenta el campanar d'espadanya de dos ulls, amb campanes datades, respectivament, del 1733 i del 1761. Al nord, adossada al mur del temple, hi ha l'escala de pedra que mena al campanar.

Consta que Sant Valentí de Salarça va ser consagrada l'any 1168 per Ponç de Monells, bisbe de Tortosa i abat del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Del segle XIV hi ha una citació de "Sancti Valentini de Arça", l'any 1362, depenent de la parròquia de Beget.

A finals de maig, des de fa una quinzena d'anys, l'espai acull l'Aplec de Salarça (vídeo). Una trobada de germanor en la que els cavalls són protagonistes i en la qual el rector de Camprodon els beneeix abans de gaudir d'una arrossada.

Fitxa de patrimoni de l'ermita de Sant Valentí de Salarça