Premi per a la tesi del camprodoní Arnau Busquets

La Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinoides reconeix el treball publicat a la prestigiosa revista científica “Nature Medecine”

Arnau Urgell
08 de novembre del 2013
Arnau Busquets centra la seva investigació en el sistema endocannabinoide. Foto: ElRipollès.info

El jove camprodoní Arnau Busquets es va doctorar fa poques setmanes en completar una investigació que obre la porta al tractament farmacològic de la síndrome X fràgil. El treball, que es va publicar a la prestigiosa revista Nature Medecine, acaba de ser premiat per la Societat Espanyola d'Investigació sobre Cannabinodies (SEIC) que l'ha considerat com el millor article d'aquest àmbit a nivell predoctoral. Es dóna la circumstància que el 2011 ja va ser reconegut amb aquest mateix guardó.

Busquets ha completat la seva tesi al Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar de la Universitat Pompeu Fabra i en breu marxarà cap a Bordeus per fer-hi el postdoctorat. La seva recerca se centra en el denominat sistema endocannabinoide que, com el seu nom indica, és on actua el cànnabis i que entre altres qüestions regula la memòria, dolor i ansietat. La seva investigació ha obert la porta a tractar farmacològicament lal síndrome del cromosoma X fràgil, la segona malaltia mental d'origen genètic més freqüent.

El sistema endocannabinoide és neuromodulador i regula aspectes com la memòria, el dolors i l'ansietat. En els darrers anys, segons explica Arnau Busquets, s'havia demostrat que estava alterat en aquelles persones que patien el síndrome del cromosoma X fràgil. De fet, a banda d'endarreriment mental i dèficits cognitius un dels principals efectes d'aquesta malaltia, provocada per una mutació del cromosoma X, és la menor sensació de dolor. Això pot provocar per exemple, la tendència a autolesionar-se.

La recerca de Busquets s'ha centrat en provar fàrmacs que actuïn sobre aquest sistema i, per tant, puguin reduir els efectes de l'enfermetat. Ho ha fet a partir d'extreure el gen que regula aquests comportaments en ratolins. En els experiments s'ha utilitzat el Rimonabant, un medicament que en el seu moment es va provar en humans per reduir l'obesitat però que es va acabar descartant pels seus efectes secundaris. Es tracta precisament d'un antagonista selectiu dels receptors cannabinoides.

El premi de la SEIC consisteix en 100 euros i en la participació gratuïta al congrés anual de la societat –presentant-hi una comunicació- que enguany se celebra aquest mateix mes de novembre a Barcelona. "És la segona vegada que em concedeixen aquest premi i és un orgull repetir" ha explicat Busquets a ElRipollès.info.

Article "Targeting the endocannabinoid system in the treatment of fragile X syndrome"