Només Sant Joan s'acosta a l'objectiu de recollida selectiva per a l'any 2020

El percentatge se situa en un 59%, un dels més elevats de la demarcació de Girona i permet que la mitjana del Ripollès superi el 43%, quatre punts més que al conjunt de Catalunya

Arnau Urgell
08 de novembre del 2013
Recollida selectiva.
Recollida selectiva. | Adrià Costa
Al Ripollès el 43% de residus es reciclen correctament. Foto: Adrià Costa

Sant Joan de les Abadesses és l'únic municipi del Ripollès que pot presumir de les dades de recollida selectiva. El 2012 el 59,1% dels residus que van generar els seus veïns es van poder reciclar, el que suposa ser el tercer millor poble de la demarcació de Girona. A més, s'acosta molt a l'objectiu del Govern per a tot Catalunya per l'any 2020 (60%), quan ara tot just és del 39%.

El model porta a porta de Sant Joan –implantat el 2004- permet un percentatge de recollida molt major a la mitjana de la comarca. De fet, gràcies a les dades del municipi santjoaní, el Ripollès té el percentatge més alt (43%) de totes les comarques gironines per sobre del Gironès (39%) i el Pla de l'Estany (38%).

Val a dir que aquestes dades corresponen a la denominada recollida selectiva bruta, és a dir, aquell percentatge sense considerar els impropis presents a cada fracció (per exemple, matèria orgànica al contenidor del paper). A Sant Joan, de fet, tot i que es recicla el 67,7% dels residus, “només” el 59,1% està ben fet. També destaca el cas de Gombrèn amb el 42,2% i Pardines 40,1% (xifres netes). A Ripoll, en canvi, tot i que es recicla força (48,2%), molta gent ho fa malament ja que la fracció aprofitable cau fins al 36,5%. A la banda negativa de l'estadística hi ha Setcases i Vilallonga on el percentatge de reciclatge està per sota el 20%.

De fet, Setcases també lidera negativament la quantitat de residus per habitants. Concretament, segons dades de l'ARC, es generen 3 kg/habitant diaris, una xifra que quasi triplica la mitjana catalana (1,35). Una possible explicació –més enllà d'un mal comportament ambiental- és la gran incidència del sector de la restauració en un poble molt petit. També destaquen els casos de Queralbs (2,4 kg/habitant) i Planoles (2,16 kg/habitant). Per sota de la mitjana només hi ha quatre municipis: Campdevànol (1,33), Ogassa (1,21), Les Llosses (1,18) i Sant Joan que, amb 1,02 kg/habitant, no només és el que recicla més sinó el que genera menys escombraries.

El Govern vol impulsar el porta a porta

De nou, les dades demostren que el model porta a porta –més enllà d'un esforç superior per part dels veïns- és molt més efectiu que el de contenidors. A més, econòmicament té un cost similar (68 euros per habitant respecte els 69 del model convencional). A Catalunya es va començar a implantar el 2000 i ara ja el fan servir 106 dels 947 municipis. Des de l'Agència de Residus de Catalunya es vol impulsar i es té moltes esperances amb la possibilitat que Vic, amb 25.000 habitants, es converteixi l'any vinent amb la ciutat més gran que el prova.

De fet, els objectius del nou Pla de residus, que s'ha d'aprovar el mes de desembre, pretén assolir un ambiciós percentatge del 60%, vint-i-un punts més que ara. Per aconseguir-ho, es pretén penalitzar els municipis que reciclin menys augmentant la taxa per dur escombraries als abocadors passant dels actuals 15,8 euros per tona a 30 o 50. A Ripoll ja hi ha un exemple d'incentivar el reciclatge –en aquest cas a nivell privat- amb una bonificació de la taxa pels que demostrin un bon comportament ambiental. Concretament, es passa de pagar 122,5 euros anuals a 103 (dades del 2013).

Dades residus Ripollès 2012 (pdf)

Dades residus Girona 2012 (pdf)