Les colles del Ter i el Freser sacsejaran el Sant Eudald més popular

Blaus i verds, la nova proposta per implicar els veïns en la Festa Major de Ripoll del 2014

Arnau Urgell
07 de novembre del 2013
Ripoll serà Ter o Freser.
Ripoll serà Ter o Freser. | ElRipollès.info
Ripoll serà Ter (blau) o Freser (verd). Foto: ElRipollès.info

Ter o Freser?”, “Blau o verd?”. Fa setmanes que a les xarxes socials es poden llegir aquestes enigmàtiques preguntes. Tot plegat es tracta de l'inici de l'escalfament de la Festa Major de Ripoll del 2014, que enguany viurà una petita revolució. En aquest sentit s'introduirà el model de colles –la blava del Ter i la verda del Freser- per tal d'implicar més la població en els actes de Sant Eudald.

Ja fa mig any que en Raül Duque, en José Navio i en José Moreno, tres veïns de Ripoll, van començar a pensar com aconseguir una major participació popular a la Festa Major. Aquest 2013 ja van ser els impulsors d'una flaixmob que va aplegar unes 400 persones a davant del Monestir però el seu projecte passa per crear, com passa en altres municipis, dues colles de Sant Eudald.

La iniciativa, que la Comi ha rebut amb els braços oberts, començarà a caminar ben aviat. En aquest sentit, segons explica Raül Duque a ElRipollès.info, aquest mateix desembre ja es podran adquirir els mocadors blau i verd que serviran per identificar les dues colles. La idea és que persones a nivell individual, famílies, entitats... esdevinguin Ter o Freser de manera lliure. “No marquem cap tipus de divisió geogràfica per barris. Ara bé, controlarem el número de mocadors venuts per tal que quantitativament estiguin igualats” assegura Duque. Cada colla escollirà democràticament un cap que cada any es renovarà.

La idea és que s'estableixi una certa “competivitat sana” entre blaus i verds. Al llarg de l'any podran participar en proves de caràcter solidari. Per Sant Eudald, en canvi, seran activitats lúdiques estiguin incloses ja en el programa de Festa Major o bé de nova creació. En aquest sentit, “puntuarà” tant la participació a la baixada d'andròmines o, per exemple, en una possible estirada de corda d'un vehicle de grans dimensions. El marcador s'anirà actualitzant a la plaça de l'Ajuntament i s'acabarà establint un guanyador “moral” de cada Sant Eudald. La idea, si funciona, és que cada any les colles puguin guanyar protagonisme tant a nivell de decoració com de proves. De fet, el mateix Marc Grifell, regidor de Festa i membre de la Comi, admet que a "llarg termini pot acabar modificant el format de la Festa Major". "Estem encantats de rebre noves idees i poder-les acollir i facilitar" ha afegit.

Un model que ja funciona

Les colles de festa major no són cap “invent” de Ripoll. En aquest sentit una de les més tradicionals i exitoses és la de Granollers amb els Blaus i els Blancs. A Sant Celoni, també al Vallès Oriental, van crear els Senys i Negres, noms que fan referència als massissos de l'entorn de la població (Montseny i Montnegre). Més recentment, i amb gran èxit, a Vic van sorgir les colles del Merma (verda), la Vella (negra) i el Nen (vermella), com un intent que els veïns no aprofitessin la Festa Major “per marxar a Platja d'Aro”. A Girona, com a Ripoll, fan servir els seus quatre rius –Ter, Onyar, Galligants i Güell- per a les Olímpiades Populars en el marc de les Fires de Sant Narcís.