Els pressupostos destinen 214.000 euros per a la nova escola de Campdevànol

Economia confirma que el projecte es licitarà enguany i que l'inici de les obres serà a finals del 2014 o inicis del 2015 | De la resta de 2,6 milions d'inversió el 73% es concentra a Vall de Núria

Arnau Urgell
06 de novembre del 2013
Aspecte virtual de la futura escola de Campdevànol
Aspecte virtual de la futura escola de Campdevànol | Aj. Campdevànol
Aspecte virtual de la futura escola de Campdevànol. Foto: Aj. Campdevànol

La reivindicada nova escola de Campdevànol podria començar a ser una realitat el 2014. Així ho asseguren fonts del Departament d'Economia que han confirmat a ElRipollès.info que els pressupostos per l'any vinent hi destinaran un total de 214.000 euros. De la resta d'inversions, que suposen 2,6 milions, el 73% es concentra a Vall de Núria.

El conseller Andreu Mas-Colell va presentar aquest dimecres uns comptes marcats per l'increment d'ingressos derivat de les privatitzacions i de nous impostos i taxes així com de la voluntat de no fer noves retallades, tot i consolidar les existents. En el cas del Ripollès les inversions “territorialitzables” –amb partides concretes- suposen un total de 2,61 milions d'euros. D'aquesta quantitat la major part (1,90 milions) va a parar a Vall de Núria –actuacions repartides entre els municipis de Ribes de Freser i Queralbs.

La segona partida amb volum se l'emporta el manteniment de les carreteres de la comarca (uns 347.000 euros) mentre que les actuacions de l'ACA en sanejament pugen a quasi 210.000 euros. La vessant ripollesa de la Molina, al terme de Toses, també s'emporta poc més de 200.000 euros mentre que un dels pocs equipaments en procés de construcció, el nou CAP de Sant Joan, té una partida de quasi 100.000 euros per tal d'acabar-lo definitivament.

Tanmateix, un dels elements de major interès era comprovar si en aquesta ocasió la nova escola de Campdevànol, que s'ha de construir als terrenys de Cal Ribalaigua, formava part dels comptes de la Generalitat. Tot i que no apareix a l'annex d'inversions per comarques sí que forma part d'una partida global per aquest tipus d'equipament que gestiona l'empresa pública Infraestructures.cat (l'antiga GISA). Concretament, segons fonts d'Economia, s'hi destinen 214.000 euros. El calendari passa per licitar-ne la construcció al llarg del 2014 i que les obres comencin o bé a finals d'aquell any o a inicis de 2015. Ahir mateix, l'alcalde Joan Manso, recordava que té el compromís ferm d'Ensenyament per tal que el nou centre comenci a ser una realitat en el proper exercici.

Un 30% més, però difícils de comparar

Un dels elements habituals d'interès és comprovar si la inversió puja o baixa en relació en el darrer any. En aquest cas però és especialment complicat de fer-ho. Per una banda es dóna la circumstància que cal sumar les partides incloses en l'annex d'inversions (2,6 milions) amb la de l'escola de Campdevànol. A més, enguany els pressupostos estan prorrogats i, per tant, cal analitzar els comptes del 2012. En aquella ocasió els pressupostos preveien una inversió de 2,15 milions. Per tant, de cara al 2014 la dotació per a la comarca augmenta a l'entorn d'un 30%.

Cal tenir en compte però que en l'annex d'inversions d'aquell any no es contemplava cap partida específica ni per Vall de Núria ni per la Molina, que habitualment acaparen bona part de la quantitat que es destina al Ripollès. Ara, en canvi, no es reflecteix cap dotació per Vallter 2000, un complex on s'està invertint actualment més de 500.000 euros finançats majoritàriament amb la taxa turística.

Es tracta d'unes xifres que continuen quedant molt lluny dels 11,2 milions del 2011 o dels 9,8 milions del 2010.

Llista d'inversions pressupostos 2014 al Ripollès (pdf)