«Hem d'aguantar aquest any per tornar amb més força la temporada vinent»

Entrevista a Albert Santandreu, capità del Ripollès Rugby Club, el primer club d'aquest esport a la comarca que afronta la primera temporada de la seva història jugant a l'exili vigatà

Xevi Pujol Alabau
02 de novembre del 2013
Albert Santandreu (de cara) va aconseguir l'única marca dels ripollesos.
Albert Santandreu (de cara) va aconseguir l'única marca dels ripollesos. | Arnau Urgell
Albert Santandreu (de cara) és el capità del Ripollès RC. Foto: Arnau Urgell

El capità del Ripollès Rugby Club, Albert Santandreu, ens parla de com va començar aquest projecte, de la il·lusió que tenen els seus integrants, i fa una valoració dels inicis de l'equip en competició oficial.

El primer club de rugbi de la comarca es va fundar a inicis del 2013 i aquesta tardor ha debutat en competició oficial. De moment, han disputat tres partits a Tercera Catalana on han patit tres derrotes contundents . L'equip compta amb 24 jugadors amb fitxa i amb alguns més que, a causa de lesions, encara no han pogut disputar cap partit oficial. Una vegada es recuperin, esperen ser una trentena de persones d'edats diverses, la majoria dels quals tenen entre 20 i 25 anys, però també alguns “veterans” que s'acosten als 35. L'entrenador de l'equip és Josep Quero i el seu president, Àngel Ruiz. De moment, juguen els seus partits "exiliats" a Vic, a l'espera que el Municipal de Ripoll s'adapti per poder-hi practicar aquest esport.

Va ser precisament Àngel Ruiz, el president del club, qui va tenir la idea de formar-lo després de viure a Escòcia on aquest esport hi és molt present. A la idea, segons explica Albert Santandreu, s'hi van afegir un grup d'amics i coneguts que van començar a entrenar sent deu persones i, al cap d'un mes, ja n'eren una quarantena. Per tant, no va ser gens difícil començar a fer un equip ja que la gent va respondre amb ganes i van decidir que tirarien l'equip endavant. La intenció de l'equip enguany és començar a prendre contacte amb la competició i anar millorant i aprenent dia a dia. Santandreu considera aquesta temporada com “un any de pretemporada”. L'objectiu a llarg termini és consolidar aquest equip en la competició i es plantegen crear un equip infantil i, fins i tot, un femení, ja que moltes noies han demanat jugar. En definitiva, pretenen crear un club gran perquè hi ha molta gent que mostra interès en aquest esport.

De moment, els ripollesos no han guanyat cap dels tres partits que han jugat, en els quals han patit derrotes contundents. Però això no desanima als jugadors, que tenen ganes d'aprendre i créixer. En l'últim partit jugat, van aconseguir el seu primer xut entre pals de la història, firmant els primers punts d'aquest equip, i van celebrar aquest fet com una victòria. El capità considera que, si es van ajustant més els resultats partit a partit, hi haurà uns símptomes de millora, però que no esperen guanyar res aquest primer any perquè juguen contra equips ja formats. Val a dir que els del Ripollès només compten amb un parell de jugadors que havien practicat abans aquest esport en altres clubs, i la resta són gent que no tenien cap tipus d'experiència.

Santandreu considera que no ha estat difícil començar aquest equip, ja que la resposta de la gent ha estat molt bona i, si hi ha persones que volen jugar, es faciliten molt les coses. També agraeix la gran col·laboració que hi ha dels altres equips de rugbi de la zona, que han ajudat molt a començar a arrencar, i de Joan Aloy, el president del comitè arbitral de la Federació Catalana.

Ara, el que més desitgen, és poder jugar a Ripoll els seus partits. Aquest tema el van parlar amb l'Ajuntament a l'inici de temporada i, davant la impossibilitat d'adaptar el camp, la solució va ser pagar el lloguer del camp de Vic perquè el Ripollès RC pogués jugar els seus partits allà. Això sí, esperen que la qüestió se solucioni la temporada vinent adaptant les instal·lacions de la vila posant porteries i pintant les línies.

L'equip entrena tres dies a la setmana, tot i que la plantilla completa només ho fa els divendres, ja que molts integrants estudien fora del poble. Tenen un petit grup d'aficionats que els segueixen als partits, que esperen que l'any que ve vagi creixent quan puguin jugar a Ripoll. En un inici, l'equip es va anomenar "Senglars del Ripollès", però es va optar per canviar aquest nom, ja que coincidia amb el d'un altre club de rugbi de Torroella i es van volen evitar polèmiques.

Per acabar, Santandreu mostra l'agraïment de tots els jugadors cap al seu entrenador per les ganes que ha posat en el projecte i assegura que “de moment fem el que podem, però estem molt motivats i mirarem d'aguantar aquest any per tornar amb més força la temporada vinent”.