Jordi Munell acusa ERC de boicotejar la Capitalitat de la Cultura Catalana

Una moció per instal·lar una escultura que recordi Ripoll 2013 acaba amb una agra discussió entre l'alcalde, Ramon Santanach i Nancy Rovira sobre la implicació dels republicans

Arnau Urgell
30 d'octubre del 2013
Jordi Munell, en el ple d'aquest dimarts.
Jordi Munell, en el ple d'aquest dimarts. | AU
Jordi Munell, en el ple d'aquest dimarts. Foto: AU

El ple de Ripoll era una bassa d'oli. La majoria de punts eren de tràmit i l'aprovació de les ordenances fiscals no havien provocat confrontació entre els grups municipals. La sala era plena de públic jove –els estudiants ripollesos de l'escola de l'Escorial de Vic havien de fer un treball per l'assignatura d'Història- però mancaven alguns dels regidors amb més pes polític com Teresa Jordà, Xavier Cima i Miquel Rovira –aquest darrer va arribar a misses dites després de presentar un acte a la tarda a Madrid-. I quan la sessió encarava la recta final va esclatar la polèmica per la implicació d'ERC a l'organització de les activitats de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Tot va començar amb una moció dels republicans en la qual es demanava instal·lar un monument per recordar la celebració de Ripoll 2013. Nancy Rovira, que va defensar el text, va afirmar que un bon lloc seria el giratori de Castelladral i va demanar que es reservés una partida dels pressupostos del 2014. Ramon Santanach, regidor de Cultura, va reclamar que es retirés la moció perquè la comissió ja havia decidit fer-ho i, fins i tot, té una proposta d'un escultor que està estudiant. A més, posteriorment va explicar que tenen sobre la taula diverses opcions per emplaçar-lo entre les quals la suggerida pels republicans.

El responsable de Cultura del consistori ripollès va retreure a ERC la seva absència en les reunions del juliol i octubre de la comissió organitzadora de Ripoll 2013 fet que els va dur a presentar una proposta que ja estava en marxa. A Nancy Rovira no li va fer massa gràcia aquesta afirmació i va recordar que en un cas hi havia hagut un problema tècnic en la convocatòria i en l'altre s'havien excusat per motius personals i laborals. “No és una qüestió de desídia i això ha de quedar clar” va assegurar en anunciar que retirava la moció després que l'alcalde aixequés la sessió per tal que els republicans deliberessin.

Precisament Jordi Munell es va afegir a l'intercanvi dialèctic entre Rovira i Santanach tot assegurant que més enllà d'una possible desídia l'actitud dels republicans s'acostava al “boicot” o a “voler que fracassés” Ripoll 2013. El batlle va fer referència a un butlletí d'ERC denominat El Gallet en el qual se simulen piulades sobre temes d'actualitat de la vila amb certa ironia i sarcasme. Un d'aquests falsos tuits diu “Ja portem més del 65% de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 203, brutal #sensepenaniglòria” signat per @ccc_2013 i repiulat per un suposat “regidor de Cultura”. Munell va recordar que aquesta publicació “va coincidir” amb l'absència dels republicans a les reunions i va recordar que el projecte de la Capitalitat Cultural havia quedat sempre fora de les diferències entre partits. Nancy Rovira, per la seva banda, va recordar que existia la llibertat d'expressió i va demanar separar el grup municipal de la secció local tot i reconèixer que ella mateixa n'és la presidenta.

Tres flaixos del ple de Ripoll
En el ple de Ripoll es van aprovar les ordenances fiscals amb el suport de CiU i ERC i l'abstenció del PSC. Per altra banda, tots els grups van donar suport a una moció d'urgència per reclamar el manteniment del jutjat de Ripoll. La sessió també va tractar altres temes, els repassem en breu.

Cessió de dues parcel·les a la Fundació Eduard Soler

Per unanimitat es va aprovar cedir dues parcel·les de Can Guetes i de l'actual campus Eduard Soler a la Fundació Privada Catalana Escola del Treball-Eduard Soler per donar compliment a un conveni del 2007. En un cas s'ha de realitzar una promoció d'habitatge social i en l'altre una residència d'estudiants en un termini màxim de cinc anys.

Text refós pel desenvolupament de la Devesa del Pla

La comissió d'urbanisme de Girona va donar el llum verd a la modificació del POUM referent al sector de la Devesa del Pla. El tràmit però anava condicionat a incorporar tres aspectes de caràcter tècnic –referències al percentatge d'habitatge protegit, de la legislació de comerç i del Pla especial dels rius Ter i Freser- que es van aprovar en forma de text refós en el ple d'aquest dimarts. CiU i PSC van votar-hi a favor mentre que ERC, que sempre s'ha oposat al projecte, es va abstenir.

El PSC es queda sense pla de mobilitat

El PSC va reclamar que l'equip de govern encarregués a una empresa externa la confecció d'un pla de mobilitat de la vila per analitzar aspectes com les deficiències en la senyalització així com possibles canvis en la prioritat de pas. La proposta la va tombar l'equip de govern –ERC es va abstenir- per considerar-la innecessària tot recordant que el POUM aprovat el 2008 ja tenia un pla de mobilitat i des d'aleshores “no havien canviat tantes coses”. La regidora Dolors Vilalta va explicar que, a més, la Policia Local ha analitzat punts crítics en la senyalització vertical i horitzontal i en els propers mesos s'intentarà solucionar-los.