Ripoll congela els impostos i puja l'IPC a les escombraries

L'equip de govern de CiU aconsegueix el suport d'ERC a les ordenances mentre que el PSC s'absté

Arnau Urgell
30 d'octubre del 2013
En temps de crisi la majoria d'ajuntaments intenten congelar els impostos per no augmentar la pressió fiscal als ciutadans. Així ho ha fet l'Ajuntament de Ripoll que no en tocarà cap –activitats econòmiques, béns immobles, vehicles, plusvàlues...- tot i que sí que modificarà a l'alça alguna de les taxes. En el cas de les escombraries, una de les que acostuma a generar més polèmica, enguany pujarà com l'IPC (1,7%) després que l'any passat es rebaixés un 2%. La proposta presentada per l'equip de govern de CiU va comptar amb el suport d'ERC, del regidor no adscrit Xavier Fernàndez mentre que el PSC va optar per l'abstenció.

El regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, va defensar unes ordenances fiscals molt continuistes. En aquest sentit IAE, IBI, impost de vehicles, plusvàlues i l'impost de construccions no pujaran ni una dècima. El responsable dels números a l'Ajuntament de Ripoll també va destacar que per segon any consecutiu s'ha evitar demanar una actualització dels valors cadastrals fet que a la pràctica ha estalviat un augment de l'11%. A més, s'han augmentat bonificacions en l'impost de vehicles –ara també inclouen els que utilitzen gas liquat- i en el de plusvàlues en les transmissions en cas de mort d'un familiar.

On sí que s'han produït canvis són a les taxes. La de recollida d'escombraries, que regula el Consell Comarcal, augmentarà segons l'IPC (+1,7%). En aquest sentit es passarà de pagar 122,5 a 124,6 euros anuals mentre que els que tenen una bonificació per bon comportament ambiental hauran de pagar 104,75 euros en comptes de 103. La taxa del cementiri també creixerà com l'IPC, la del clavegaram un 1,45% mentre que la majoria de preus relacionats amb les activitats esportives augmentarà un 5%. En el cas de la piscina municipal es diferenciarà en l'abonament el fet de ser veí de Ripoll (131 euros anuals) que de la resta de la comarca (141 euros).

Mentre ERC no va trobar cap problema en les ordenances presentades per l'equip de govern, el PSC va decidir abstenir-se ja que no veu clar el preu dels tallers dels casals de joves. Enric Pérez, que va mostrar la voluntat d'acabar donant suport a l'aprovació definitiva, va anunciar la presentació d'una esmena. Marc Grifell, regidor de Joventut, va aclarir que malgrat que la majoria d'activitats del Galliner són i seran gratuïtes sí que es faria pagar quan calgués contractar personal extern.