Un projecte de llei del PP pot deixar Ripoll sense jutjat

El govern espanyol impulsa un text que preveu centralitzar tota l'activitat a les capitals de demarcació | L'any passat el CGPJ ja va proposar afegir eliminar el partit judicial de Ripoll i afegir-lo a Vic

Redacció
25 d'octubre del 2013
576_1331742819_Adri_Costa_MG_0584_jutjat_Ripoll
576_1331742819_Adri_Costa_MG_0584_jutjat_Ripoll | Adrià Costa
Ripoll es pot quedar sense jutjat. Foto: Adrià Costa

Nova amenaça pel futur del jutjat de Ripoll. El Ministeri de Justícia espanyol va aprovar fa uns dies un projecte de llei que té en estat d’alerta tot l’estament judicial. El text preveu la desaparició de tots els partits judicials de l’Estat i centralitzar la seva tasca a les capitals de demarcació. En el cas de Girona, això significaria la desaparició de vuit jutjats entre els quals els de Figueres, Olot i Puigcerdà.

L’argument del govern espanyol és que actualment les comunicacions han millorat prou perquè els ciutadans puguin desplaçar-se a la capital de cada demarcació. Això permetria, sempre segons Madrid, reduir costos i especialitzar els jutjats, la qual cosa és impossible amb la distribució territorial actual.

La majoria de col·legis d'advocats estan reaccionants amb duresa a la iniciativa ja que consideren que es perdria molt de temps en els desplaçaments, la qual cosa, a més, suposaria un increment de les despeses judicials i limitaria l’accés a la justícia a molts ciutadans. Sense obviar el més que possible tancament de petits bufets d’advocats de comarques. Per la seva banda, Germà Gordó, conseller de Justícia, també ha qualificat el projecte de llei per centralitzar l’activitat judicial a les capitals provincials com una ”autèntica barbaritat”, ja que això “allunyaria” l’administració dels ciutadans.

Es dóna la circumstància que ja el 2012 una proposta va posar sobre la taula l'eliminació del jutjat de Ripoll. El Consell General del Poder Judicial volia eliminar el partit judicial ripollès i afegir-lo al de Vic en el marc d'una reducció del 50% d'aquests àmbits a tot l'Estat. La proposta, fortament contestada per institucions, partits i també advocats i procuradors de la comarca, tenia la incògnita de com es treballaria en un sol jutjat amb casos provinents de dues províncies, que és la divisió bàsica amb la qual treballa la justícia espanyola. Tanmateix, el govern popular va molt més enllà i ara proposa la centralització total de l'activitat judicial.