La vaga contra la Llei Wert buida aules d'institut però es nota menys a les escoles

La jornada de mobilització també vol denunciar la LEC i les retallades | A Sant Joan s'ha organitzat una petita manifestació al migdia i una cassolada a la tarda

per Arnau Urgell, Ripoll/Sant Joan de les Abadesses | 24 d'octubre de 2013 a les 12:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Petita manifestació de professors i estudiants de l'escola de Sant Joan. Foto: Arnau Urgell

La vaga a l'educació contra la Llei Wert i les retallades ha tingut un seguiment desigual al Ripollès. Als instituts, com és habitual, les aules s'han buidat d'alumnes i part del professorat ha secundat l'aturada. A les escoles, en canvi, la incidència ha estat menor. Tanmateix, en alguns centres s'ha optat per treballar però realitzar actes de protesta com per exemple una petita manifestació de mestres i estudiants de Sant Joan.


L'aturada d'aquest dijous està convocada a nivell estatal per protestar contra la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) –impulsada pel ministre José Ignació Wert i només pendent del llum verd del Senat- i, en clau catalana, contra la Llei d'educació de Catalunya (LEC) i les retallades que s'apliquen des de fa tres anys. La jornada d'aturada afecta tant l'educació pública com la concertada i estan cridats a participar-hi des de les guarderies i escoles de primària fins a instituts, universitats i centres d'educació especial, inclosa tota la comunitat educativa, o sigui, pares, mestres i alumnat.

Al conjunt de Catalunya els sindicats han xifrat el seguiment per part del professorat a l'entorn del 50% mentre que Ensenyament l'ha rebaixat al 17% als centres públics i el 15% als concertats. Al Ripollès, en canvi, les dades segurament han estat menors. A la capital, per exemple, només dos dels 21 mestres de l'Escola Joan Maragall no han anat a treballar mentre que cinc famílies han optar per no dur els alumnes a les classes. En aquest sentit, segons la cap d'estudis, la normalitat era evident al centre escolar malgrat que en els casos on mancava algun estudiant s'ha optat per no avançar matèria "per respecte els que han decidit secundar la mobilització". En canvi, la incidència ha estat molt major al Tomàs Raguer, l'altra escola públcia de la vila.


A l'Institut Abat Oliba, per la seva banda, bona part dels estudiants –sobretot els de tercer i quart d'ESO- han decidit no anar a classe mentre que el seguiment entre el professorat ha estat notable. També s'ha notat molt en els darrers cursos de l'Institut Escola de Sant Joan mentre que a primària pràcticament no hi hagut incidència. Això sí, una quinzena de professors i alumnes han aprofitat l'hora del patit per fer una "minimanifestació" per criticar les retallades i una llei que consideren una "wertgonya". A la tarda, a més, l'AMPA ha organitzat una cassolada que ha reunit una vuitantena de pares, mares i alumnes.

A les llars d'infants, també cridades a la vaga, el seguiment ha estat en general escàs excepte a Campdevànol. En centres com el de Camprodon els mateixos nens han col·laborat en crear una pancarta contra les retallades. "L'escola del futur no es construeix amb lleis del passat" han escrit les educadores. Els mestres de l'Escola Doctor Robert de Camprodon, que en part han secundat l'aturada, han mostrat la seva protesta amb una pancarta ben clara: "LOMCE no!".


Cassolada convocada per l'AMPA de l'escola de Sant Joan. Foto: ElRipollès.info

Pancarta contra la LOMCE dels professors de Camprodon. Foto: ElRipollès.info

Normalitat a les aules de l'Escola Joan Maragall de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Els mestres de Sant Joan rebutgen la Llei Wert. Foto: Arnau Urgell

A la llar d'infants de Camprodon també protesten contra les retallades. Foto: Ajuntament de Camprodon

 

Participació