Enric Ticó: «Continuant així hauríem hagut de tancar Vallter en dos anys»

El president de FGC presenta el nou model de gestió de l'estació amb el qual es pretén garantir un domini esquiable menor i recuperar ràpidament els 60.000 visitants per fer-la sostenible

Arnau Urgell
24 d'octubre del 2013
Enric Ticó i Miquel Rovira, satisfets amb els canvis a Vallter
Enric Ticó i Miquel Rovira, satisfets amb els canvis a Vallter | AU
Enric Ticó i Miquel Rovira, satisfets amb els canvis a Vallter. Foto: AU

Vallter 2000 necessitava un canvi de model d'explotació per evitar-ne el tancament a curt termini. Així de franc va ser Enric Ticó, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l'empresa pública que en controla la majoria de les accions, que va assegurar que sense canvis l'estació no hauria aguantat més enllà de dos anys. En els darrers anys diversos factors –meteorologia adversa, crisi, millora de les comunicacions...- havien suposat una pèrdua en picat dels visitants de Vallter. En aquest sentit s'havia passat dels 64.000 de la temporada 2008-2009 als 33.500 de la 2012-2013 en un descens continu i sostingut. Tanmateix, el problema econòmic venia de molt més enrere i dels darrers vint exercicis en dotze s'havien acumulat pèrdues (el màxim va ser el 2007-2008 amb 870.000 euros negatius).

El nou model per a Vallter 2000 –que el conseller Santi Vila ja va avançar la setmana passada en una visita a Ripoll - consisteix bàsicament a diversificar el producte i, sobretot, a garantir-lo. I és que  massa sovint fos per la manca de neu o l'efecte del vent deixaven l'estació tancada i el potencial client cada vegada confiava menys en pujar a l'estació de la Vall de Camprodon. Per aquest motiu s'ha optat per modificar el domini esquiable reduint-ne els quilòmetres però assegurant-ne la innivació. En aquest sentit es traslladaran 23 canons de neu de la pista del Xalet –que es dedicarà a les activitats i a l'esquí de muntanya- a Barquins i Puig dels Lladres. “No tanquem el Xalet perquè a la pràctica ja ho estava. Només la teníem oberta el 30% dels dies” va assegurar Ticó que no va descartar oferir el producte com un “premi” de tant en tant sense variar el preu del forfet.

Precisament la rebaixa sensible del forfet (adults 25 euros i infants 16) és una de les estratègies comercials amb la qual els responsables de FGC volen recuperar ràpidament –si és possible en dos anys- els 60.000 visitants que facin sostenible l'estació. “És un pas de cert risc però necessari per competir amb les instal·lacions de la Catalunya Nord” va afirmar Enric Ticó. A més, es concentraran les promocions en els dies laborables per atraure el denominat “client del territori” que darrerament ha girat l'esquena a Vallter i, fins i tot, es facilitarà el pagament de l'abonament de temporada a terminis.

La taxa turística finançarà part de les actuacions

Els canvis a Vallter suposaran –tal i com va avançar Santi Vila- una inversió d'uns 530.000 euros. Entre altres actuacions s'instal·len 1.500 metres de canonades per garantir el domini esquiable innivat i la instal·lació de paravents per no haver de tancar l'estació cada vegada que bufi fort. També es crearan nous productes relacionats amb l'esquí nòrdic –amb la primera pista d'aquesta especialitat a la comarca- i s'aposta per les activitats de muntanya tant a l'hivern com a l'estiu. A més, s'aconsegueix mantenir l'arribada d'una etapa de la Volta Catalunya amb la voluntat d'estimular el cicloturisme. Per altra banda, a Vall de Núria la inversió per a la nova temporada serà d'uns 280.000 euros.

Enric Ticó, que aquest dimecres va encapçalar la comissió assessora de les estacions del Ripollès, va explicar que mig milió per fer possible les actuacions provenen dels fons recaptats per la taxa turística. “És l'única dotació que s'ha fet servir per infraestructures” va assegurar. Per la seva banda, Miquel Rovira, president del Consell Comarcal, es va congratular per l'aposta per Vallter que va vincular a “l'esforç i treball conjunt des del territori”.