Dos anys de presó per a l'exalcalde de Planoles per embutxacar-se 15.000 euros

Josep Antoni Fernández, que va dimitir pel cas, s'enfrontava a una petició de sis anys | El pacte entre defensa, acusació i fiscalia evita que entri a la presó

Redacció
22 d'octubre del 2013
L'exalcalde de Planoles, Josep Antoni Fernández.
L'exalcalde de Planoles, Josep Antoni Fernández. | Marina López/ACN
L'exalcalde de Planoles, Josep Antoni Fernández. Foto: Marina López/ACN

L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys de presó a Josep Antoni Fernández, exalcalde de Planoles, per embutxacar-se 15.000 euros de les arques municipals entre els anys 2007-2008. La sentència, que s'ha conegut aquest migdia, arriba després d'un pacte de les diverses parts amb la fiscalia, que inicialment demanava sis anys de presó. A més, se'l condemna a catorze anys d'inhabilitació.

Fernàndez no haurà d'entrar a la presó ja que ha fet servir els 30.000 euros que va pagar per la fiança per cobrir el desfalc a banda de no tenir antecedents (la pena no és superior als dos anys). L'exalcalde ha reconegut que es va apropiar de diners públics pagant suposades feines a la seva parella (també condemnada), fent-se transferències a comptes bancaris propis o, fins i tot, de la seva filla.

Denunciat pel Consell Comarcal

El Consell Comarcal va denunciar el setembre de 2008 l'aleshores alcalde de Planoles per suposades irregularitats comptables en la gestió del consistori. L'ens comarcal, que tenia encarregada la supervisió dels comptes municipals, va detectar les anomalies i va comunicar el cas al jutjat de Ripoll. Fernández, independent en una llista de CiU, va acabar dimitint poques setmanes després en un ple extraordinari on va lamentar "haver estat condemnat abans de ser jutjat".

Finalment, i tot i que l'acusació no havia demanat el seu ingrés a la presó, Fernández va ser ingressat al centre penitenciari de Figueres. En una imatge inèdita, va sortir del jutjats de Ripoll emmanillat.