L'Estat podria frenar el procés perquè Ripoll sigui Patrimoni de la Humanitat

Mascarell adverteix que passar per Madrid alentirà el procediment mentre que Munell es pregunta si en l'actual context polític pot interessar promocionar una candidatura catalana

Arnau Urgell
16 d'octubre del 2013
Ferran Mascarell i Jordi Munell, a davant de la Portalada de Ripoll.
Ferran Mascarell i Jordi Munell, a davant de la Portalada de Ripoll. | Arnau Urgell
Ferran Mascarell i Jordi Munell, a davant de la Portalada de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Que la Portalada sigui Patrimoni de la Humanitat és un vell somni de Ripoll que mai ningú ha amagat que serà difícil i llarg d'aconseguir. Ara, a més, s'ha posat sobre la taula la possibilitat que l'Estat freni la candidatura tenint en compte l'actual context polític. El conseller Ferran Mascarell, que ha estat avui a la vila per inaugurar un simposi internacional sobre aquest monument, ha advertit que el fet de passar per Madrid “alenteix” un procediment ja de per si complex. Més directe s'ha mostrat l'alcalde Jordi Munell, en declaracions a ElRipollès.info, que ha posat en dubte que a l'Estat espanyol li pugui interessar promocionar a l'UNESCO una candidatura catalana.

El passat mes de març va començar a caminar oficialment la candidatura per tal que la portalada del Monestir de Ripoll esdevingui Patrimoni de la Humanitat. Tanmateix, tres mesos després, el Govern va aprovar el primer reglament català per regular aquesta qüestió. “Volen esdevenir un primer filtre. No deixa de ser crear una estructura d'estat d'una qüestió que fins ara només es regia des de Madrid” explica Munell. Aquesta qüestió va trastocar els plans de la candidatura ripollesa que espera presentar el dossier complet a la Comissió de Patrimoni el primer trimestre de 2014. Cal recordar que inicialment es volia que l'any vinent s'inclogués Ripoll a la llista indicativa –on l'Estat espanyol “nomina” els candidats- per tal que el 2016 l'UNESCO pogués fer efectiva la declaració.

L'alcalde ripollès no confia massa que el Ministeri espanyol de Cultura faciliti la candidatura. Tot i això, considera que ara l'important és entrar a la llista indicativa perquè ja és un “aparador” i, fins i tot, ha argumentat que estar a la línia de sortida seria molt important per si algun dia no massa llunyà Catalunya pot fer les propostes directament a la UNESCO. Més enllà de la qüestió política, Munell també ha advertit de les dificultats del fet que es tracti d'un “monument vinculat a la religió catòlica, d'estil romànic i europeu”, tres característiques que ja compten amb molts exemples declarats Patrimoni de la Humanitat. “Ara la tendència és a equilibrar cap a altres estils i regions del món” ha explicat el batlle.

El simposi, un èxit d'inscripcions

El conseller Ferran Mascarell ha presidit la inauguració del simposi internacional dedicat a l'anomenada “bíblia de pedra” de Ripoll. Des d'avui i fins dissabte la vila acull els principals especialistes mundials en art romànic per presentar les darreres investigacions científiques sobre aquest monument tant en l'àmbit de la creació, com de la conservació i la recuperació.

A banda de la jornada inaugural, els tres blocs diaris del simposi constaran de 16 ponències i nou comunicacions. “Les conclusions han de servir per facilitar el camí cap a esdevenir Patrimoni de la Humanitat” ha assegurat Albert Piñeira, diputat de Monuments de la Diputació de Girona, en un acte que també ha comptat amb Marc Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic i president del comitè científic del simposi, i mossèn Josep Maria Riba, responsable de Patrimoni Cultural del Bisbat que ha recordat la “inequívoca vocació pública” d'un monument de propietat privada.

Tota la informació del simposi internacional sobre la Portalada