La Festa musulmana del Sacrifici coincideix a Ripoll amb Santa Teresa

La demanda de la comunitat musulmana ha animat el sector oví els darrers anys

Redacció
15 d'octubre del 2013
Un nen amb xilaba, a la sortida de la cerimònia de la Festa del Sacrifici. Foto: Arnau Urgell

El 15 d'octubre és sempre Santa Teresa i això a Ripoll és sinònim d'ovelles. Enguany, a més, ha coincidit amb la Festa del Sacrifici, una de les dues celebracions més importants del calendari musulmà, que es guia pels cicles lunars.

A la coincidència de dates –cada any s'avança quinze dies- s'hi ha afegit una coincidència física. I és que mentre que els corrals d'ovelles omplien el passeig del Mestre Guich i la plaça de l'Escorxador, la comunitat musulmana celebrava la cerimònia matinal a la sala Eudald Graells. De fet, la celebració ha esdevingut una nova sortida pel sector oví ja que les famílies musulmanes prefereixen exemplars amb molt de pes, a diferència del mercat habitual.

La Festa del Sacrifici (Aid al-Adhà), també coneguda com la Gran Festa (Aid al-Kabir) o Festa del Xai recorda el passatge del patriarca Abrahm. Després de matar un animal, habitualment un xai, de manera ritual, s'organitza un gran àpat i els creients es retroben en família i entre amics i es fan regals als infants. Se celebra dos mesos i 10 dies després de la fi del Ramadà, en el desè dia del mes de dhu-l-hijja i coincideix amb la fi del hajj , el pelegrinatge preceptiu a la Meca, cinquè pilar de l'islam. En tractar-se d'una festa tan assenyalada bona part dels assistents a la cerimònia de Ripoll, també els nens, duien xilaba.