Ripoll reuneix els millors especialistes en art romànic per debatre sobre la Portalada

Ferran Mascarell inaugurarà dimecres un simposi internacional que s'allargarà fins dissabte

Redacció
15 d'octubre del 2013
Petits treballs de restauració de la portalada de Monestir de Ripoll. Foto: ElRipollès.info

Els principals especialistes mundials en art romànic debatran entorn de la portalada del Monestir de Ripoll en el primer simposi internacional centrat en aquesta joia de l'art català, que es farà a la vila del 16 al 19 d'octubre. Una seixantena de persones ja s'han inscrit per participar en aquest esdeveniment que vol presentar les darreres investigacions científiques nacionals i internacionals i que vol reflexionar sobre la creació, la conservació i recuperació del monument en un moment en què es pretén assolir la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

El simpòsium es farà a la sala d'actes Marià Font de la plaça de la Lira de Ripoll i compta amb ponents de Catalunya però també d'Espanya, Alemanya, Bèlgica, França o els Estats Units. Per tal de promocionar-ho, l'organització ha publicat a la xarxa vídeos de “converses” entre ciutadans de Ripoll sobre la denominada “bíblia de pedra”. El dimecres 16 es farà, al Monestir de Ripoll, l'acte inaugural del simposi, amb la presentació i els diferents parlaments institucionals i que comptarà amb la presència de Ferran Mascarell, conseller de Cultura. A continuació, en el mateix monestir es pronunciaran les dues primeres ponències sobre les funcions que tenia una portada romànica i la importància de posar-la en valor en l'àmbit internacional.

La sessió del dijous, ja a la sala d'actes Marià Font de la plaça de la Lira, estarà centrada en estudiar diferents aspectes al voltant de la creació de la portalada. Aquesta primera jornada parlarà del context històric de la seva creació, de la seva funció arquitectònica i litúrgica i del monument com a font d'informació del període en què va ser fet. El divendres les ponències estaran dedicades a tractar diferents temes al voltant de la seva conservació física. Els conferenciants repassaran les diferents restauracions que s'han fet al llarg dels segles, l'estat de conservació actual i es compararà amb la conservació que s'ha fet en altres monuments. La jornada de dissabte estarà centrada a escoltar, sota l'eix de la "recuperació", diferents ponències que estudiaran l'efecte de la portalada sobre el seu entorn al llarg dels segles. Les conclusions de l'esdeveniment, recollides per l'historiador alemany Peter Klein, donaran pas a la cloenda institucional, presidida per Romà Casanova, bisbe de Vic i president del Patronat del Monestir.

El simposi “La Portalada de Ripoll: creació, conservació i recuperació” està organitzat pel Patronat del Monestir de Santa Maria, integrat pel Bisbat de Vic, l'Ajuntament de Ripoll, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha comptat amb una comissió organitzadora, formada per membres d'aquestes institucions, i una comissió científica, formada per una desena d'especialistes catalans en els diferents eixos de treball, que han estat els encarregats de configurar tot el programa de ponències. En l'organització també hi col·laboren el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i el MNAC. Com a actes previs, en els darrers mesos el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès ha organitzat un complet programa de conferències al voltant del període medieval al Ripollès, que va iniciar-se a la primavera i que encara continuarà fins a finals d'any.

La portalada del Monestir de Ripoll és el conjunt escultòric romànic més important de la Catalunya medieval. Va ser construïda al segle XII, adossada a la façana principal del temple monàstic de Santa Maria. Formant una mena d’arc de triomf, amb la porta del temple al centre, la portada es troba dividida en set franges horitzontals separades per frisos, en els quals es representen escenes històriques i al·legòriques inspirades en els llibres sagrats. En l’interior del temple hi ha enterrats, entre molts d’altres personatges, el seu fundador, el comte Guifré el Pelós, i el bisbe Josep Morgades, qui n'impulsà la reconstrucció a finals del segle XIX. El claustre és també una construcció monàstica important que, malgrat en les diferents èpoques en què fou construït, guarda una considerable homogeneïtat. De forma trapezoïdal, consta de dues galeries superposades. El Centre de Restauració de Béns Mobles del Departament de Cultura (CRBMC), és l’equipament que, d’acord amb el bisbat, vetlla per la conservació de la portalada de Ripoll des de fa anys. De fet, aquests dies han fet petits treballs (foto) per tal que lluís les millors gales coincidint amb l'esdeveniment.

Tota la informació del simposi internacional sobre la Portalada