Les associacions de criadors d'eugues fa tres anys que no cobren

Agricultura els deu uns 250.000 euros en subvencions

Arnau Urgell
11 d'octubre del 2013
Els criadors d'eugues continuen patint pel seu futur. Foto: Adrià Costa

Passen els anys i els problemes econòmics dels criadors d'eugues no només no se solucionen sinó que van a l'alça. A les queixes pels preus dels pollins –continuen a l'entorn dels 300 euros quan fa un temps se'n pagaven 500-, els darrers anys s'hi ha afegit els deutes de les subvencions pendents. La Federació del Cavall Pirinenc, que agrupa les diverses associacions comarcals, ja acumula quasi 250.000 euros de les anualitats 2010-2012. De fet enguany, segons explica el llanarenc Joan Moret, pràcticament han renunciat a demanar subvencions per la impossibilitat d'endeutar-se.

Tot i la mala maror els problemes s'oblidaran per unes hores aquest diumenge. Les Planes d'Espinavell tornaran a ser l'escenari de la Tria dels Mulats. Una fira que reunirà uns 300 caps de bestiar –més els corresponents pollins- d'una dotzena d'explotacions de la vall. Les de Molló han tingut les eugues a les pastures de Rojà, al Conflent, fins el dia de Sant Miquel, gaudint d'un dret reconegut pel Tractat dels Pirineus de 1659.

En escaure's en diumenge Espinavell tornarà a ser un bullici de gent i s'esperen uns 7.000 visitants. L'Ajuntament de Molló ha decidit ampliar l'oferta d'autobusos gratuïts des del giratori de la C-38 que va estrenar l'any passat. En aquest sentit n'hi haurà dos de 50 places i un de 25 que fins a les 5 de la tarda cobriran ininterrompudament el trajecte entre la vila i la fira. A més, està previst que abans de les 9 es talli la carretera que uneix la C-38 amb Espinavell una vegada s'ompli l'aparcament.

El concurs comarcal, a Llanars

Des de la Federació del Cavall Pirinenc s'explica que malgrat que els productors cobren les ajudes no ho fa l'associació. “Això fa que els ramaders hagin de pagar conceptes que assumia l'associació com els xips” explica Joan Moret. Per altra banda, s'han quedat sense rebre els diners destinats als concursos, la desparasitació i la tasca administrativa pels passaports genètics i sanitaris de cada exemplar. “Ho tenim aprovat però no hi ha manera de cobrar-ho i això ens fa endeutar més i més” afegeix.

De fet, enguany han renunciat a demanar bona part dels ajuts i només ho faran pels temes administratius més “imprescindibles”. “En l'actual context les nostres queixes tenen poc sentit al costat de gent que li han retallat el sou o s'ha quedat sense feina” admet Moret que explica que estan reduint al màxim els costos de les activitats de la federació. En aquest sentit, per exemple, han decidit traslladar la Fira Comarcal del Cavall Pirinenc de Ripoll a Llanars per minimitzar el cost del transport.

Galeries de fotos de fires ramaderes 2013

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Marc Cargol)


Galeries de fotos de fires ramaderes 2012

Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc (Adrià Costa) 

Galeries de fotos de fires ramaderes 2011

Fira Comarcal del Cavall Pirinenc de Ripoll (Lurdes López)

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Tria de Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Xevi Mas)
 

Galeries de fotos de fires ramaderes 2010

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos de fires ramaderes 2009

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira de Santa Teresa de Ripoll (Arnau Urgell)

Fira del Bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan de les Abadesses (Adrià Costa)

Concurs Nacional del Cavall Pirinenc (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos de les fires ramaderes 2008

Fira de Santa Teresa (Arnau Urgell)

Tria dels Mulats d'Espinavell (Adrià Costa)

Fira del bestiar de Ribes de Freser (Arnau Urgell)

Fira de Sant Isidre de Sant Joan (Arnau Urgell)