El turisme astronòmic comença a despuntar a la Vall de Ribes

El projecte Astropardines ha atret en dos anys 700 persones als tallers d'observació de les estrelles | Com a objectiu utòpic voldrien que la zona fos declarada com a Lloc Starlight

Arnau Urgell
11 d'octubre del 2013
Taller astronòmic d'Astropardines.
Taller astronòmic d'Astropardines. | ElRipollès.info
Josep Manuel Mercader (esquerra) és l'ànima d'Astropardines. Foto: ElRipollès.info

El sector turístic ha apostat els darrers anys per diversificar l'oferta cap a àmbits ben diversos. A la Vall de Ribes, per exemple, comença a despuntar de manera incipient el turisme astronòmic de la mà del projecte Astropardines. La iniciativa, impulsada per Josep Manuel Mercader, ha atret en dos anys més de 700 persones –algunes vingudes de ben lluny- als diversos tipus de tallers per observar les estrelles. A llarg termini, i com a “objectiu utòpic”, voldrien que la zona fos declarada com a Lloc Starlight, una distinció que a Catalunya només disposa l'entorn del Montsec.

Josep Manuel Mercader és un ribetà d'adopció molt actiu. A banda de ser l'impulsor de Meteoribes, juntament amb diversos col·laboradors fa un parell d'anys va engegar Astropardines. Soci de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell –una de les agrupacions més importants del país- va començar de manera informal a mirar les estrelles de manera col·lectiva amb un telescopi a Pardines. Posteriorment, les activitats van començar a ser més formals i els tallers s'han anat especialitzant. La majoria de les més de 30 activitats realitzades –tant per a adults com per la mainada- s'han fet al Càmping Vall de Ribes –el proper, per a nens, serà el 9 de novembre- però en alguns també s'ha pujat per sobre els 2.000 metres d'altitud.

De fet, un dels “producte” estrella d'Astropardines és desplaçar-se muntanya amunt per observar el cel. “Hi ha gent d'arreu del món que busca paratges amb bones condicions” explica Mercader. En aquest sentit el punt estrella és la collada de Maianell, a la partió entre els termes de Pardines i Vilallonga de Ter a 1.995 metres d'alçada. Altres dos bons llocs, i fàcilment accessibles, són el coll de Jou i Fontalba.

Tot plegat fa pensar al responsable d'Astropardines que part del Ripollès podria ser declarada com a Lloc Starlight. Es tracta d'un reconeixement derivat de la Declaració Mundial en Defensa del Cel –signada per la UNESCO, l'Organització Mundial del Turisme i la Unió Astronòmica Internacional- que certifica que es tenen unes qualitats excel·lents per a la contemplació del celi la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs. A Catalunya, de moment, només s'ha certificat l'entorn del Montsec on, a més, disposen d'un observatori astronòmic. Mercader reconeix que, de moment, no deixa de ser una “utopia” però sempre que pot “ho deixa anar” per si alguna institució assumeix el repte.

Més de 700 persones han participats als tallers d'Astropardines. Foto: ElRipollès.info