La vespa asiàtica ja és aquí

Agricultura localitza al Ripollès un individu d'aquesta espècie invasora | Arreu de la demarcació s'han instal·lat 500 trampes per tal de controlar-la

Redacció
09 d'octubre del 2013
La vespa asiàtica ja ha arribat al Ripollès. Així ho han anunciat els responsables del Departament d'Agricultura a Girona que han confirmat que han localitzat almenys un individu d'aquesta espècie invasora a la comarca. D'aquesta manera es confirma la seva progressiva extensió ja que des de la Garrotxa –on se sospita que tenen un niu- ha saltat al Ripollès i també a la Selva.

La Vespa velutina és una vespa invasora de grans dimensions (3 centímetres) procedent de l'Àsia i ha arribat al nostre país des de la Catalunya Nord. Malgrat que no és perillosa per a les persones, pot arruïnar les explotacions apícoles ja que és depredadora d'abelles. Es diferencia de les vespes autòctones pel seu color taronjós.

Des d'Agricultura assumeixen que aquesta espècie invasora “ha vingut per quedar-se” i que la tasca que tocarà desenvolupar és “intentar-ne disminuir la població”. Arreu de la demarcació s'han instal·lat unes 500 trampes –la majoria casolanes- però està previst que a la primavera de 2014 se n'intensifiqui el control perquè és quan les vespes mare fan els nius. Val a dir que el 2011 ja se n'havia detectat algun exemplar a l'Alt Empordà procedent del Vallespir.

Precisament en una d'aquestes trampes situades a prop de Ripoll es van localitzar diversos individus de la vespa invasora tot i que des d'Agricultura només se n'ha confirmat un. A finals de setmana es farà un inventari de tots els paranys –repartits especialment a la Garrotxa, Ripollès i la Selva- per veure si n'hi ha més.

Al Ripollès l'apicultura és un sector poc desenvolupat i, de fet, no s'arriba a la desena d'explotacions repartides en poblacions com Ogassa, Gombrèn, Ribes de Freser i Setcases. Alguns d'aquests productors marxen cap a zones menys fredes a l'hivern, un camí que segueixen a la inversa des de l'Empordà i el Camp de Tarragona. En aquest sentit a l'estiu s'instal·len ruscs al nord de la comarca, en poblacions com Setcases, Toses, Planoles, Pardines i Queralbs.