Petit sisme d'1,8 graus amb epicentre a Planoles

El terratrèmol, que no s'ha percebut, coincideix amb l'activació del Pla Sismicat per l'episodi provocat pel Castor

Redacció
09 d'octubre del 2013
En plena crisi sísmica provocada pel magatzem de gas Castor a les Terres de l'Ebre, s'ha produït un petit terratrèmol amb epicentre a Planoles. El microsisme, d'1,8 graus a l'escala de Richter, no ha estat prou fort perquè fos percebut, i es va produir a les 18:10, segons segons l'Institut Geològic espanyol. Es tracta però del terratrèmol més important del 2013 al Ripollès i el primer des del 20 d'agost, quan se'n va registrar un de només 0,7 graus.

El moviment de Planoles es produeix en un moment en què el Pla Sismicat està activat a causa de la crisi generada pels terratrèmols molt probablement provocats pel projecte Castor (tot i que en els darrers dies han disminuït freqüència i intensitat fins al punt que en les darreres hores no n'hi hagut cap de superior als 1,8 graus). De fet, fins ara només s'havia activat una vegada, en motiu del terratrèmol del setembre de 2004 de Queralbs que sí que va provocar danys.

De fet, és habitual que al Ripollès es produeixen microsismes i l'Institut Geològic de Catalunya n'ha comptabilitzat quasi 500 en la darrera dècada. El 2012 n'hi va haver dos de destacles. El 8 de juny se'n va produir un de 2,6 graus a l'escala de Richter amb epicentre a Cavallera que va ser percebut per molta gent en diversos punts del Baix Ripollès i, fins i tot, d'Osona. Dos mesos després se'n va registrar un altre de 2,5 entre Campdevànol i Gombrèn però que pràcticament no va notar ningú.

Fitxa del microsisme de Planoles (IGN)