El gust miner de la cervesa

Dos joves de Sant Joan produeixen i comercialitzen La Minera, una cervesa artesana molt vinculada al patrimoni ferroviari i del carbó de la conca de Surroca

Arnau Urgell
30 de setembre del 2013
Josep Maria Anglada i Jordi Marcer, impulsors de La Minera.
Josep Maria Anglada i Jordi Marcer, impulsors de La Minera. | Arnau Urgell
Josep Maria Anglada i Jordi Marcé, impulsors de La Minera. Foto: Arnau Urgell

La Minera s'està consolidant en poques setmanes com la cervesa de moda a Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. Es tracta d'un projecte impulsat pels santjoanins Josep Maria Anglada i Jordi Marcé i que des de mitjans d'agost es produeix i distribueix des del polígon cal Gat. La seva intenció és que a curt termini es pugui trobar arreu de la comarca així com en punts concrets de ciutats com Barcelona.

Els dos joves es van començar a interessar pel món de la cervesa artesana ara fa un parell d'anys. Primer van optar pel homebrewing –fer-la a casa- i coincidint amb la Festa Major del 2012 ja van poder fer-ne el primer tast casolà. El fet que Marcé estigués a l'atur els va animar a pensar que tot plegat podria desembocar en projecte empresarial. Va començar aleshores un llarg període d'aprenentatge autodidacta i l'elaboració de les primeres receptes pròpies. “La vam presentar a gent del sector i la resposta va ser molt positiva” explica Anglada.

Finalment, a mitjans d'agost es van començar a distribuir les primeres ampolles de La Minera. Per fer-ho possible ha calgut invertir a l'entorn de 110.000 euros per posar en funcionament una microcerveseria al polígon de Cal Gat –on curiosament també se n'ha instal·lat una altra-. Allà, disposen d'una maquinària comprada a Itàlia que els permet una producció de l'entorn dels 1.000 litres setmanals. Hores d'ara la limita els fermentadors –en tenen dos de 500 litres- on es produeix el procés de transformació dels sucres en alcohol (tot i que se'n podrien acoblar dos més en una segona fase).

Cervesa minera amb aroma d'avet

Els impulsors de La Minera han optat per fer un producte principal que sigui de l'agrat d'un públic tan ampli com sigui possible. “Buscarem gustos més específics en cerveses especials” explica Anglada. Això sí, la rossa –inicialment classificada com a Scotish Pine Ale- ha volgut incorporar el gust del territori amb l'aroma d'avet.

Per altra banda, el projecte va molt lligat al patrimoni miner i ferroviari de la conca de Surroca. A banda del nom, l'etiqueta de les ampolles –procedents, per cert, d'Anglaterra- inclou l'escut del Veterano Cabeza de Hierro, l'empresa que va intentar sense èxit fer arribar el ferrocarril fins a la comarca per poder transportar el carbó cap a Barcelona. Això sí, les muntanyes indefinides que hi apareixien s'han transformat en la serra Cavallera, un element geogràfic ben identificatiu de l'entorn de Sant Joan.

De fet, les etiquetes són un dels elements més característics de la Minera. Als bars de Sant Joan contenen l'escut del municipi mentre que a Ogassa passa el mateix. Durant la Festa Major també n'hi havia una d'especial mentre que els dies abans de l'Onze de Setembre la cervesa “feia via” amb una estelada. En els darrers dies el producte també ha saltat Ribamala i es pot trobar en un parell de bars de Ripoll i molt aviat ho farà a Camprodon i Ribes de Freser, entre altres poblacions.

Cervesa feta a la mina

A banda de la cervesa rossa ben aviat en comercialitzaran una de negra. A més, ja tenen a punt una recepta especial per a la Fira de la Carbassa. “Seran poc més de 400 litres que només es podran tastar aquell dia” detalla Josep Maria Anglada. Però les proves arribaran al màxim exponent amb la possibilitat d'elaborar cerveses a la mina Juncadella quan s'acabi de concretar un acord amb l'Ajuntament d'Ogassa.

La microcervesaria està instal·lada al polígon Cal Gat de Sant Joan. Foto: Arnau Urgell