El VIII Col·loqui d'Estudis Transpirinencs de Núria, en «streaming»

L'esdeveniment, del 27 al 29 de setembre, estudiarà la incidència de la religió en el patrimoni i la història dels Pirineus

per Redacció , 27 de setembre de 2013 a les 13:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El santuari de Núria acull des d'aquest divendres i fins al diumenge 29 de setembre la seu del VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. L'esdeveniment vol estudiar la incidència de la religió als Pirineus al llarg de la història des de perspectives diverses i actuals com ara antropologia, etnologia, història, art i patrimoni, economia i turisme cultural, política i organització territorial, entre d’altres. Els organitzadors són el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, el Patronat Francesc Eiximenis-Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Institut Ramon Muntaner. Totes les conferències es podran seguir en directe per streaming.

El col·loqui comptarà amb especialistes de referència en el seu àmbit, com ara Joaquim M. Puigvert, professor d’Història Contemporània a la Universitat de Girona que pronunciarà la conferència inaugural “El santuari de Núria: de les percepcions paisatgístiques barroques i romàntiques a la modernització arquitectònica noucentista”. També cal destacar la presència de l’antropòloga i professora de la Universitat de Barcelona, Josefina Roma, que presentarà la ponència “Pervivència de les antigues cosmovisions en les Històries Sagrades dels Pirineus”; el musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats, que parlarà dels goigs als Pirineus, i l’historiador i professor a l’Institut Universitaire de France, Serge Brunet.


Els dos àmbits d’estudi previstos són “Paisatges de la religió: cultura material i immaterial vinculada a la religió als Pirineus” i “La religió en la història pirinenca: continuïtats i ruptures”. Tots dos pretenen estudiar la petjada de la religió als Pirineus, en el patrimoni material i immaterial i en la història, respectivament. Finalment, el col·loqui inclou una taula rodona sota el títol “Religió, patrimoni i poder” i una sortida de camp que consistirà en una caminada fins a Queralbs pel camí de pelegrinatge, explicant aspectes tècnics, històrics i llegendaris.

La trobada es clourà el diumenge 29, amb una caminada fins a Queralbs pel camí de peregrinatge, explicant aspectes tècnics, històrics i llegendaris d'aquest camí.


El VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, en directe per streaming

 Més informació del col·loqui 

 

Participació