Planoles garanteixi el futur de l'escola

El curs ha començat amb 14 alumnes matriculats, 4 més del mínim, i amb expectatives d'arribar a 20 en tres anys

Arnau Urgell
24 de setembre del 2013
Eva Salmeron, alcaldessa de Planoles, en presència del delegat d'Ensenyament a Girona. Foto: ElRipollès.info

Planoles ha aconseguit garantir el futur de la seva escola. El curs l'ha començat amb 14 alumnes, quatre més del mínim que exigeix Ensenyament, i les perspectives indiquen que d'aquí a tres cursos poden arribar a ser vint. Cal recordar que fa quatre anys es va viure un moment crític amb només vuit nens, fet que va fer reaccionar l'Ajuntament de Planoles oferint en lloguer dos habitatges municipals a tocar del centre educatiu per atraure noves famílies.

La iniciativa va sorgir efecte i al cap de poques setmanes s'establia al municipi una família de Barcelona amb tres nens. Tot i això, no van baixar la guàrdia perquè al final d'aquell mateix curs tres alumnes havien de passar a l'institut de Ribes de Freser. Una situació que s'ha anat normalitzant progressivament ja que, segons fonts de l'Ajuntament, no només han nascut un bon nombre de nens sinó que el projecte educatiu de l'escola ha aconseguit atreure les famílies del municipi. En aquest sentit, tenint en compte les noves incorporacions i els nens que acabaran la Primària, d'aquí a tres cursos l'escola planolenca –formada per dues aules- tindrà el doble d'alumnes del mínim que fixa Ensenyament.

En els darrers cursos, amb l'amenaça del tancament allunyada, un dels projectes que ha desenvolupat l'escola planolenca ha estat l'agermanament amb la Sabbung del Nepal. Precisament el dissabte passat se'n va inaugurar una placa commemorativa en presència d'Albert Bayot, director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona. Així mateix, es va estrenar una exposició de l'ONG Namlo en favor de l'educació al país asiàtic. Bayot, per la seva banda, va valorar positivament la tasca educativa que es desenvolupa a Planoles tant per part de l'escola com del camp d'aprenentatge de l'Alberg Pere Figuera.

El tancament de les escoles rurals

Al Ripollès a inicis dels 90 es van crear dues zones educatives rurals (ZER). Les ZER agrupen dos o més centres de diversos municipis que comparteixen consell escolar així com els mestres d'especialitats. L'escola de Planoles forma part de la ZER Comte Arnau juntament amb l'escola de Vallfogona mentre que les de Campelles i Gombrèn van tancar el 1998 –aquesta darrera es va intentar reobrir sense èxit fa pocs anys-.

Tampoc no es va escapar dels tancaments la ZER Vall del Ter. I és que ja en aquella mateix dècada van cloure les portes el CEIP Migjorn de Molló i el CEIP Germans Estabanell de la Colònia Estabanell. Hores d'ara formen aquesta ZER els l'Escola la Daina (Vilallonga de Ter), l'Esquirol (Ogassa), els Pinets (Sant Pau de Segúries) i les Moreres (Llanars). D'aquesta manera, hores d'ara, vuit dels 19 municipis de la comarca no tenen escola.