El Ripollès i el Conflent s'agermanen

Les dues comarques volen ampliar els lligams seguint l'exemple de les seves capitals

Arnau Urgell
18 de setembre del 2013
Miquel Rovira i Jordi Munell, en una visita al Conflent.
Miquel Rovira i Jordi Munell, en una visita al Conflent. | ElRipollès.info
Miquel Rovira i Jordi Munell, en una visita al Conflent. Foto: ElRipollès.info

El Ripollès i el Conflent es convertiran en les dues primeres comarques agermanades del país. Així ho va aprovar el Consell Comarcal aquest dimarts i ja només queda la ratificació per part de la Mancomunitat que agrupa els municipis de la comarca nord-catalana. Tot plegat s'oficialitzarà el 5 d'octubre amb l'acte de signatura de l'agermanament coincidint amb un dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

L'agermanament entre ambdues comarques se sumarà al que tenen les seves respectives capitals, Ripoll i Prada, des de fa més de 40 anys. És precisament aquest fet el que ha contribuït a mantenir les relacions entre dos territoris que limiten físicament però que no disposen de cap via de connexió directa viària o ferroviària. Un dels elements que ha fet mantenir el contacte és la Universitat Catalana d'Estiu i, precisament en aquest marc, ara fa dos anys es va anunciar la possibilitat de tirar endavant el que esdevindrà “el primer agermanament entre comarques”.

Miquel Rovira, president del Consell Comarcal, va justificar la iniciativa pel fet de “ser veïns, parlar català i tenir el mateix origen històric”. De fet, ambdós territoris es reivindiquen com a “bressol de Catalunya” ja que el Comte Guifré va néixer a Rià. “L'objectiu és mantenir lligams i estimular els intercanvis” va afegir tot recordant que, més enllà d'organitzar activitats conjuntes, també pot afavorir l'economia en qüestions com la promoció turística conjunta.

Els darrers anys s'ha treballat en polítiques de joventut –precisament en aquest marc va sorgir la possibilitat d'agermanar les comarques-, s'ha creat una ruta de BTT conjunta resseguint la transhumància o s'ha organitzat una trobada de dalladors de dos municipis com Vallfogona i Pi de Conflent. Tampoc no cal oblidar que cada any les eugues de Molló passen l'estiu a les pastures de Rojà o l'oportunitat de col·laboració que pot suposar la creació del Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser que quedarà “enganxat” en diverses reserves naturals nord-catalanes del Conflent i el Vallespir.

La signatura de l'agermanament es realitzarà el 5 d'octubre, una jornada on es proclamarà a Ripoll la pubilla de Catalunya. Concretament, se signarà en el marc d'un acte on es farà una mostra de les diverses danses del Ripollès.