El Govern vol blindar Catalunya del «fracking»

Felip Puig assegura al Parlament que descarta l'aplicació d'aquesta tècnica d'extracció i impulsarà canvis legislatius per evitar-la

Redacció
17 de setembre del 2013
El Govern vol blindar el país del «fracking». Foto: Arnau Urgell

El Govern ha oficialitzat avui el rebuig al fracking . El conseller Felip Puig ha comparegut aquest dimarts a la primera sessió de la comissió parlamentària que ha d'estudiar l'impacte de la tècnica de la fractura hidràulica. Ho ha fet per presentar l'informe elaborat per un comitè d'experts –que ja es va donar a conèixer la setmana passada- i n'ha assumit plenament la tesi que la considera “poc recomanable”.

De fet, Puig ha anat més enllà i ha anunciat l'objectiu de blindar el país del fracking. En aquest sentit, a més de “descartar-la com a tecnologia aplicable en el territori català”, ha mostrat la voluntat de realitzar modificacions legislatives per impedir que es pugui desenvolupar en sòl no urbanitzable. Això sí, ha admès que el Govern té una posició relativament dèbil ja que és l'Estat espanyol el que té les competències per autoritzar les extraccions energètiques (Catalunya només té la referent a la investigació d'hidrocarburs).

Fonts d'Empresa i Ocupació han explicat a Nació Digital que una de les principals raons per descartar el fracking és l'elevat cost social i ambiental d'una tècnica que no compensa el possible guany econòmic. De fet, els experts estimen que l'explotació del gas de roca mare tot just permetria aconseguir una quantitat equivalent al consum de vuit mesos.

Cal recordar que la direcció general de Mines finalment va retirar el permís per investigar l'existència d'hidrocarburs en una àrea de 50.000 hectàrees del Ripollès, Osona i la Garrotxa. Per altra banda, no van concedir-ne dos més que afectaven la Catalunya Central i les Terres de Ponent. En canvi, hi ha quatre projectes situats entre les comarques de Lleida i la Franja i aquest fet provoca que l'autorització depengui del Ministeri d'Indústria. Per aquest motiu, Puig ha enviat una carta per demanar que no tirin endavant els permisos i, en cas contrari, presentaran un recurs.

Nota de premsa del Departament d'Empresa i Ocupació

Totes les notícies sobre el fracking al Ripollès