L'Església beatificarà el màrtir camprodoní Josep Vila i Barri

El sacerdot ser assassinat el setembre de 1936

per Redacció , 16 de setembre de 2013 a les 08:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Església beatificarà el proper 13 d'octubre 500 màrtirs perseguits durant la Guerra Civil espanyola. Serà en un macroacte a Tarragona en el qual es convertirà en beat el camprodoní Josep Vila i Barri així com una dotzena de sacerdots i monjos d'Osona. Per participar-hi, el Bisbat de Vic ha organitzat autocars des de diverses poblacions entre les quals Camprodon.

Josep Vila va néixer a Camprodon el 1910, fill de Joan i Iluminada. Era el més gran de tres fills i l'únic home i molt aviat va quedar orfe de pare. Aquest fet i la difícil situació econòmica va fer que en tan sols onze anys se l'ingressés a un orfenat de Sant Julià de Vilatorta (Osona), fet que el va allunyar del Ripollès. De fet, la seva formació religiosa la va realitzar a Blanes i va ser ordenat sacerdot a Girona el desembre de 1935.


L'esclat de la Guerra Civil el va sorprendre a Mosqueroles, en ple Montseny. Allà, el 22 de juliol, un escamot revolucionari va perseguir els religiosos del poble i Josep Vila es va amagar. El 2 d'agost va iniciar un viatge a peu fins a Vic on, juntament amb dos religiosos més, es van hostatjar a la casa de la seva germana Isabel. Finalment, va ser detingut el 20 de setembre i, posteriorment, assassinat la nit del 21 al 22 de setembre.

Cal recordar que el Ripollès, a banda d'altres beats, només ha viscut una canonització, la del sant gombrenès Francesc Coll.

Ressenya biogràfica de Josep Vila i Barri

 

Participació