L'Església beatificarà el màrtir camprodoní Josep Vila i Barri

El sacerdot ser assassinat el setembre de 1936

Redacció
16 de setembre del 2013
L'Església beatificarà el proper 13 d'octubre 500 màrtirs perseguits durant la Guerra Civil espanyola. Serà en un macroacte a Tarragona en el qual es convertirà en beat el camprodoní Josep Vila i Barri així com una dotzena de sacerdots i monjos d'Osona. Per participar-hi, el Bisbat de Vic ha organitzat autocars des de diverses poblacions entre les quals Camprodon.

Josep Vila va néixer a Camprodon el 1910, fill de Joan i Iluminada. Era el més gran de tres fills i l'únic home i molt aviat va quedar orfe de pare. Aquest fet i la difícil situació econòmica va fer que en tan sols onze anys se l'ingressés a un orfenat de Sant Julià de Vilatorta (Osona), fet que el va allunyar del Ripollès. De fet, la seva formació religiosa la va realitzar a Blanes i va ser ordenat sacerdot a Girona el desembre de 1935.

L'esclat de la Guerra Civil el va sorprendre a Mosqueroles, en ple Montseny. Allà, el 22 de juliol, un escamot revolucionari va perseguir els religiosos del poble i Josep Vila es va amagar. El 2 d'agost va iniciar un viatge a peu fins a Vic on, juntament amb dos religiosos més, es van hostatjar a la casa de la seva germana Isabel. Finalment, va ser detingut el 20 de setembre i, posteriorment, assassinat la nit del 21 al 22 de setembre.

Cal recordar que el Ripollès, a banda d'altres beats, només ha viscut una canonització, la del sant gombrenès Francesc Coll.

Ressenya biogràfica de Josep Vila i Barri