Santi Vila anuncia l'inici del procés per declarar el Parc natural de les capçaleres

El conseller fixa per primera vegada una data, "finals del 2015", per completar els tràmits

Redacció
02 de setembre del 2013
Santi Vila va aprofitar la presència a Núria per anunciar el parc natural.
Santi Vila va aprofitar la presència a Núria per anunciar el parc natural. | @territoricat
Santi Vila va aprofitar la presència a Núria per anunciar el parc natural. Foto: @territoricat

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va aprofitar la seva presència a la festivitat de Sant Gil a Núria per anunciar l'inici del procés per declarar el Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Un espai natural protegit de 12.500 hectàrees –el 80% de les quals entre Setcases i Queralbs- que podria ser una realitat a finals de 2015.

El Govern, d'aquesta manera, oficialitza el procés per crear el que pot esdevenir el dinovè parc natural del país. El primer anunci el va realitzar el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, el març de 2012 tot i que ara fa poques setmanes no es va atrevir a posar data. Sí que ho va fer a Núria el titular de Territori –la conselleria responsable de la declaració- que va assegurar que es tractava d'un “objectiu de legislatura” i que volen tenir enllestit en dos anys i mig.

El Govern inicia aquest procés, tot recollint les peticions d’ajuntaments i entitats de la comarca, en considerar que els valors naturals de les capçaleres del Ter i del Freser, mereixen una major protecció. De fet, el mateix espai forma del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) però des de fa anys se n'ha reclamat la conversió en parc natural (el 2001 el Parlament va instar a declarar-lo). Santi Vila va assegurar des de Núria que “la petició del territori del Ripollès mostra el seu compromís amb els valors naturals que cal conservar, que veuen que el medi ambient també pot ser un factor d'atracció turística i econòmica a la comarca a partir de la posada en valor i la gestió d'un espai natural protegit que esdevé parc natural”. Cal recordar que la reclamació es va reactivar arran del procés participatiu per determinar el futur de la muntanya de Sant Miquel de Setcases, debat realitzat després de la polèmica per la tala de la baga de Carboners.

L'anunci del conseller de Territori es va produir en el marc de la festivitat de Sant Gil, patró dels pastors. Un esdeveniment que va comptar amb Joan-Enric Bisbe, el Bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra –que va presidir la missa-, Joan Giraut, president de la Diputació de Girona; Enric Ticó, president de FGC així com l'expresident Jordi Pujol. Joan Giraut, el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, així com amb  representants de les institucions comarcals. Al llarg del matí també es va presentar el llibre L'exili de marededeú de Núria, 1936-1941, de Manuel Castellet.

Nota de premsa de Territori i Sostenibilitat (pdf)