La CUP alerta de les «traïcions dels líders» en l'homenatge a Xirinacs

El pla de can Pegot i la plaça Major de Sant Joan, els dos escenaris de l'aplec dedicat al lluitador independentista que es va deixar morir fa sis anys

Redacció
05 d'agost del 2013
La CUP va homenatjar Xirinacs on es va deixar morir.
La CUP va homenatjar Xirinacs on es va deixar morir. | CUP Sant Joan
La CUP va homenatjar Xirinacs on es va deixar morir. Foto: CUP Sant Joan

Lluís Maria Xirinacs tenia setanta-cinc anys i va escollir el Ripollès, concretament el pla de can Pegot d'Ogassa, als peus de Sant Amand, per deixar-se morir. D'això ja en fa sis anys però la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) vol que el seu record continuï ben viu. Per aquest motiu aquest cap de setmana va organitzar el segon aplec dedicat a la memòria, una activitat anual que es va estrenar l'any passat, i en el qual va assegurar que no permetrà una "nova traïció dels líders" com la que consideren que es va produir a la Transició.

Els actes organitzats per la CUP Abadesses van començar divendres amb la projecció d'un documental sobre la figura de l'exsacerdot, exsenador i lluitador independentista fins als darrers dies. Una caminada popular, un acte polític al pla de can Pegot i un dinar popular amb actuacions musicals a la plaça Major de Sant Joan van ser les principals activitats del dissabte.

El moment àlgid de l'aplec es va celebrar al pla de can Pegot, al terme d'Ogassa, punt on Xirinacs es va deixar morir i on un gran monòlit de pedra el recorda. Allà hi van intervenir Núria Roig, de la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, Lluís Planes, d'El Camí i la Fundació Vidabona així com Joan Samsó, portaveu de la CUP de Sant Joan de les Abadesses.

Samsó, després de recordar a Xirinacs i a "tots els lluitadors que ja no hi són i que ens han permès iniciar el camí cap a la llibertat", va afirmar que "la llibertat no serà completa sense tots els Països Catalans i lliures de corruptes, lliure de les 400 famílies, lliure dels poderosos, de la troika, dels lobbys financers, de l'especulació,...". A més, va recordar el relat de Xirinacs sobre la "traïció dels líders" en el procés de transició i va assegurar contundentment que la CUP no permetria una nova traïció i que lluitaria per "retornar la sobirania al poble, per guanyar la independència total". L'acte polític va finalizar amb una ofrena floral i l'actuació de Núria Agulló que va interpretar diversos poemes, la Muixeranga i, amb tots els assistents, els Segadors.

L'aplec va coincidir amb l'inici d'una nova caminada al camí de Vidabona, un recorregut en quatre etapes que ressegueix bona part dels punts claus de la geografia dels darrers dies de Xirinacs. La caminada va començar dissabte a Sant Joan i acabarà el dimarts a Ripoll.

Discurs de Joam Samsó (CUP Abadesses) al pla de can Pegot
 


L'aplec va continuar a la plaça Major de Sant Joan. Foto: CUP Sant Joan