Les antigues escoles d'Espinavell es converteixen en un refugi

L'equipament municipal, amb quaranta places, és el primer d'aquesta tipologia a la vall del Ritort

Arnau Urgell
05 d'agost del 2013
El nou refugi d'Espinavell.
El nou refugi d'Espinavell. | @bertagarriga
El nou refugi d'Espinavell. Foto: @bertagarriga

Les antigues escoles d'Espinavell s'han convertit en un refugi de muntanya, el primer de la vall del Ritort. Es tracta d'un equipament municipal, que s'ha posat a concurs, amb quaranta places disponibles per a grups, famílies i, sobretot, amants de l'excursionisme, les curses de muntanya o el cicloturisme.

El passat divendres 2 d'agost, com a prèvia de la Festa Major, es va inaugurar els Estudis, el nou refugi d'Espinavell. L'acte va comptar amb l'alcalde de Molló i el president del Consell Comarcal, Pep Coma i Miquel Rovira, així com dos convidats especials: Joan Vila, membre del Grup de Muntanya de la Vall de Camprodon i autor de la guia Caminant per la Vall de Camprodon i de Josep Maria Mallarach, consultor ambiental i redactor de la Carta del Paisatge de la Vall de Camprodon.

L'edifici de les antigues escoles té una vuitantena d'anys. Després de perdre la seva funció, alguns grups el van aprofitar puntualment per dormir-hi. Tanmateix, progressivament es va anar abandonant i l'edifici de titularitat municipal va acabar tancat i barrat. Ara fa uns cinc anys ja es va redactar un projecte per recuperar-lo i, fins i tot, es va mirar la possibilitat de reconvertir-lo en un alberg però els condicionants d'aquest tipus d'establiments pràcticament haurien obligat a tirar a terra l'edifici i construir-lo de nou.

Finalment, l'Ajuntament de Molló va decidir que esdevingués el primer refugi de muntanya de la vall del Ritort i va posar la seva gestió a concurs. Se n'ocuparà durant quinze anys l'Eva Martínez-Picó, responsable del restaurant Can Jordi d'Espinavell. “Era un servei que molts excursionistes i ciclistes demanaven i que no teníem al municipi” explica. Això sí, deixa clar que no es tracta d'un “hotel barat” sinó d'un refugi, malgrat estigui en un poble. Està format per dues habitacions amb vint lliteres i disposa de cuina lliure. A més, s'oferirà servei d'esmorzar, sopar i pícnics per dinar.

La pista cap a Setcases i el coll d'Ares són dues rutes habituals pels ciclistes (BTT i carretera, respectivament). Per aquest motiu el refugi comptarà amb un espai per netejar les bicicletes i un altre per guardar-ne. També hi haurà àmplia informació de passejades, rutes i travesses d'un punt clau per començar-les cap al Costabona, Canigó o Ulldeter-Núria, entre altres.

Inauguració dels Estudis d'Espinavell. Foto: @xevitorres

Habitació del refugi els Estudis d'Espinavell. Foto: @xevitorres