El pergamí de l'Abadessa Emma del 913, al Palau de l'Abadia

El document recull el judici que va transferir tota la vall de Sant Joan al Monestir

Redacció
01 d'agost del 2013
Monument en record de l'Abadessa Emma
Monument en record de l'Abadessa Emma | Ajuntament de Sant Joan
Monument en record de l'Abadessa Emma. Foto: Ajuntament de Sant Joan

El Palau de l'Abadia de Sant Joan exposarà durant un mes un pergamí de l'any 913 clau en la història del municipi. Es tracta del document que recorda el judici en el qual es va transferir al Monestir tots els dominis de la vall ara fa onze segles.

El 15 de maig de l'any 913 es va fer el reconeixement en judici de l'abadessa Emma de Barcelona, davant de quatre-cents setanta-sis habitants de la vall de Sant Joan. Un fet que va suposar que el Monestir assumís la propietat de les terres i els camps de tota la zona i que es considera que van provocar els mateixos pobladors de la zona per tal de deixar clar als comtes veïns que ells no estaven sota la seva jurisdicció.

Afortunadament, el document que en dóna fe encara es conserva i és un dels més estudiats per historiadors del nivell del professor Antoni Maria Badia i Margarit per la seva importància onomàstica en contenir la primera relació dels noms primitius santjoanins. Coincidint amb l'efemèride de l'onzè centenari del pergamí, l'Arxiu de la Corona d'Aragó –on està custodiat- l'ha cedit per exposar-lo al Palau de l'Abadia des del 24 d'agost fins al 29 de setembre.

L'acte de presentació del retorn temporal a Sant Joan es farà el mateix dissabte 24 d'agost a les cinc de la tarda, i comptarà amb una conferència del doctor Joan Josep Busqueta i Riu, professor d'història medieval de la Universitat de Lleida.