El Museu Miner d'Ogassa ja té casa però no els diners per la museïtzació

El projecte està valorat en 230.000 euros i no es preveu tenir-los a curt termini

Redacció
31 de juliol del 2013
Les obres de rehabilitació del futur Museu Miner ja s'han acabat.
Les obres de rehabilitació del futur Museu Miner ja s'han acabat. | mNACTEC
Les obres de rehabilitació del futur Museu Miner ja s'han acabat. Foto: mNACTEC

Les obres de l'edifici del Museu del Miner d’Ogassa ja s'han acabat. Concretament, s'ha rehabilitat l'antiga fàbrica de pans de carbó, la futura casa d'un equipament que hores d'ara no se sap quan s'inaugurarà ja que manca el finançament per la museïtzació. De moment, es fan visites guiades en diversos dels espais de les antigues mines del municipi.

El futur del Museu del Miner d’Ogassa, un dels grans actius turístics que podria tenir el poble, és ara per ara ben incert. L’edifici del museu, que data de principis del segle XX, s’ha rehabilitat fent les teulades i els tancaments nous, s’han sanejat les parets i també s’hi ha recuperat algunes elements mobles que hi havia a l’antiga fàbrica de pans de carbó. Entre altres s’hi han mantingut les antigues calderes, que es podran veure a través d’una passarel·la, i les premses del carbó.

Tot i que les obres ja s'han acabat, manquen els 230.000 euros per museïtzar l'antiga fàbrica de pans de carbó, que data de principis del segle XX. Es tracta d'una quantitat que un ajuntament com el d'Ogassa no pot afrontar en solitari i, malgrat que els ha sol·licitat a través del PUOSC, no es veu factible aconseguir-los. Per tot plegat, és improbable que el futur Museu Miner, la principal aposta per atraure turisme al municipi, pugui ser una realitat a curt termini.

Mentrestant, s'ofereixen visites guiades a l’interior de l’edifici on s’explica com treballaven els miners i el procés que se seguia a l’hora de fer els pans de carbó. També es pot visitar l’estació de cable aeri de Ca l’Ermengol, la font Gran, on es va crear la primera turbina que donava llum a les cases mineres i a la indústria, o el barri del Prat del Pinter, on hi ha l’església parroquial de Santa Bàrbara, feta pels miners en honor a la seva patrona.

Interior del futur Museu Miner d'Ogassa. Foto: mNACTEC