Marc Pinsach i Marta Garcia revaliden la victòria a l'Olla de Núria més independentista

L'atleta de Cassà s'imposa al manresà Agustí Roc i al banyolí Nil Cardona | L'ANC ha rebut els corredors amb una pluja d'estelades

Arnau Urgell
21 de juliol del 2013
Marc Pinsach liderant l'Olla de Núria poc abans del Puigmal.
Marc Pinsach liderant l'Olla de Núria poc abans del Puigmal. | Pep Ubach/Corriolsdellum.com
Marc Pinsach liderant l'Olla de Núria poc abans del Puigmal. Foto: Pep Ubach/Corriolsdellum.com

El cassanenc Marc Pinsach i l'osonenca Marta Garcia han revalidat la victòria a l'Olla de Núria, una de les curses de muntanya amb més pedigrí del país, que s'ha disputat aquest diumenge amb la participació de 650 atles que, un any més, havien esgotat les inscripcions amb pocs minuts. La setena edició de la prova s'ha pogut seguir per primera vegada en directe per Internet gràcies a diverses càmeres instal·lades en els punts més emblemàtics.

L'atleta de Cassà era el gran favorit i competia a Núria amb l'objectiu clar de tornar a guanyar. Per aquest motiu, tal i com ha explicat ell mateix, ha sortit molt fort per aconseguir un bon avantatge en coronar el Puigmal. Posteriorment, s'ha limitat a controlar el marge respecte el manresà Agustí Roc, que tal i com va passar l'any passat va acabar segon.

De fet, l'autèntica lluita va ser per la segona posició. Al coll de Finestrelles, a l'equador de la prova, el jove banyolí Oriol Cardona, corredor de l'Ski Club Camprodon, va passar amb quinze segons d'avantatge respecte Roc. Tanmateix, el corredor de Manresa va imposar la seva veterania i el va avançar poc després. A més, en la baixada final també va ser superat pel seu germà Nil Cardona.

Finalment, Marc Pinsach va arribar a la meta amb un temps de 2:21:03, quasi quatre minuts més lent que l'any passat. Agustí Roc (foto), que va haver d'esprintar per evitar que el germà gran dels Cardona el superés, ho va fer amb 2:26:10 i amb només nou segons d'avantatge respecte el tercer classificat. Oriol Cardona, per la seva banda, va acabar amb 2:26:34.

El millor corredor del Ripollès va tornar a ser el lletissó Marc Solà. Tanmateix, tot i arrencar molt fort va tenir problemes a la segona meitat de la cursa i va acabar en setzè lloc (2:45:05). El santjoaní Eric Moya, per la seva banda, va ser divuitè.

En dones la victòria ha estat per Marta Garcia, guanyadora de l'any passat. L'osonenca ha arribat a la meta amb un temps de 3 hores i 36 segons. Ho ha fet amb un mínim marge de nou segons respecte la gironina Tina Bes mentre que la vigatana Laia Andreu ha completat el podi a poc més de tres minuts i mig de la guanyadora. La galesa Lauren Jeska, que ha encapaçalat la prova durant el primer tram, ha acabat finalment en quarta posició.

La cursa organitzada per la UE Vic ha repetit la novetat de ledició del 2012 en què es va convertir en autosuficient –sense avituallaments- a causa de la impossibilitat d'utilitzar l'helicòpter fins al Puigmal. El recorregut, amb 21,5 km i un desnivell positiu de 1.940 metres, passa en un 72% per sobre la cota 2.700 i es coronen tretze cims, a banda del Puigmal: Pic Petit de Segre, Pic de Segre, Pic de Finestrelles, Puig de Nuria, Puig del Coll d'Eina, Pic de Noufonts, Pic de Noucreus, Cim Alt de les Arques, Cim Baix de les Arques, Cim de Rocs Blancs, Puig de Font Negre, Pic de la Pala i Pic de l'Aliga.

L'Olla de Núria més independentista

L'Olla de Núria sempre s'ha caracteritzat per un elevant component sobiranista. Enguany, les reivindicacions independentistes han començat amb la lectura d'un manifest elaborat per l'Assemblea Nacional Catalana i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. A més, l’ANC ha instal·lat una parada informativa i de venda de marxandatge per tal de promoure la Via Catalana. L’acció més vistosa ha estat una "pluja d’estelades": els corredors que han volgut han creuat la línia d’arribada onejant una bandera independentista gràcies a la col·laboració de diversos voluntaris que els hi cedien a pocs metres de la meta.

Classificacions de l'Olla de Núria 2013 (pdf)