La primera cervesa DO Ripollès

La Calavera, projecte associat a la cooperativa de la Barricona, a punt per començar a produir a la comarca després de dos anys fent-ho fora

Arnau Urgell
19 de juliol del 2013
Albert Lambert i Marc Baulida, dos dels impulsors de la Calavera.
Albert Lambert i Marc Baulida, dos dels impulsors de la Calavera. | Arnau Urgell
Albert Lambert i Marc Baulida, dos dels impulsors de la Calavera. Foto: Arnau Urgell

La Calavera es convertirà, d'aquí a poques setmanes, en la primera cervesa que s'elabora a la comarca. Després de dos anys fent-la fora, aquest projecte vinculat al restaurant-cooperativa la Barricona de Ripoll, ultima els detalls de la microcerveseria que ha instal·lat en una nau del polígon de cal Gat de Sant Joan de les Abadesses i que els permet una producció de fins a 4.000 litres mensuals. Coincidint amb la recta final del procés, aquest cap de setmana organitzen el primer Brewtast, amb fira de productors i àpats amb la cervesa com a gran protagonista.

Ja fa quasi dos anys que es poden tastar les diverses tipologies de la Calavera. Els seus responsables, tres dels socis de la Barricona, han apostat per ampolles de 33 centílitres pels bars, de 75 centílitres pensant en àpats en restaurants i, a més, barrils per servir a pressió. La seva línia principal està formada per quatre productes: la Antiracist Belgian White (cervesa rossa), l'EPA (una torrada tipus Pale Ale), la Jingo (una vermella Amber Ale) i la Simone (una negra estil Stout). Begudes amb referències polítiques i musicals que també són molts presents en les etiquetes i el merxandatge de la marca.

De fet, un dels punts diferencials és la naturalesa empresarial del projecte. La Barricona es va constituir com una cooperativa gràcies a Coop 57, dedicada al finançament de projectes ètics i solidaris, i al suport d'una trentena de petits avalistes. La Calavera, impulsada per Albert Lambert, Marc Baulida i Mikel Mendizábal, és la segona línia de la cooperativa que s'afegeix a la del restaurant. La seva voluntat és, però, vincular-les molt i en aquest sentit, treballen en la denominada cuina del llúpol, que vol anar més enllà del maridatge entre menjar i cervesa.

Tot el procés a cal Gat

Durant dos anys la Calavera s'ha fet a les instal·lacions de ca l'Arenys, al Bages, on es produeix la Guineu, una de les cerveses artesanes del país amb més anomenada. Tanmateix, el seu objectiu era poder instal·lar-se definitivament al Ripollès i, finalment, ho han fet al polígon de cal Gat de Sant Joan de les Abadesses. Allà realitzaran el procés complet: des de la “cuina”, a la primera fermentació a 20 graus, l'embotellament i la segona fermentació en fred.

Comprar la maquinària de la microcerveseria –part de segona mà- ha suposat una inversió d'uns 70.000 euros i han comptat amb ajuts Leader per finançar-ne el 30%. Per altra banda, poc a poc, incrementaran la distribució que hores d'ara es limita a l'àrea de Barcelona i les comarques de l'entorn del Ripollès perquè també arribi a Girona i Lleida.

Cap de setmana cerveser

Mentre enllesteixen els darrers preparatius per començar a produir la Calavera a Sant Joan, els responsables de la Barricona es preparen per un cap de setmana cerveser. L'entorn de la “casa de menjars” acollirà el Brewtast, una fira amb deu productors de cervesa, tres de formatge, zona de brases i menús relacionats amb aquesta beguda durant dos dies. A més, es faran dos tallers de “homebrewing”, per tal de poder fer la cervesa a casa. “S'està destapant una cultura que entén aquesta beguda com quelcom més que un simple refresc” explica Marc Baulida que no descarta que progressivament s'acosti a la del vi.

De fet, la seva intenció és anar experimentant amb noves línies i productes. En aquest sentit, tal com assenyala Albert Lambert, han començat amb cerveses pensades per als postres. Tenen molt més cos i un major grau alcohòlic, vinculats a fermentacions més llargues i, sovint, amb recipients de fusta. La primera que han elaborat, una Imperial Stout, ja la fan servir per alguns dels plats que es podran degustar aquest cap de setmana.

Participants al I Brewtast de Ripoll
Productors de cervesa : Popaire (Costa Brava); la Calavera (Ripollès); Birralta (Sant Cebrià de Vallalta); l'Espiga (Sant Llorenç d'Hortons); Glops (l'Hospitalet de Llobregat); Segarreta (Santa Coloma de Queralt); Terra (Centelles); la Pirata (Súria), Poch's (Garrotxa) i Nomada Brewing (Sabadell)

Productors de formatge : Formatges Montbrú (Moià); Formatges Muntanyola (Muntanyola) i Mas el Lladré (Les Llosses)