Núria es queda temporalment sense un dels cremalleres més moderns

Espectacular trasllat de l'automotor Noufonts per cobrir la temporada d'estiu a Montserrat

Arnau Urgell
18 de juliol del 2013
Trasllat del cremallera Noufonts.
Trasllat del cremallera Noufonts. | Laia Deler
Espectacular trasllat del cremallera Noufonts. Foto: Laia Deler

Ribes de Freser va viure aquest dimecres al vespre l'espectacular trasllat d'una de les unitats del cremallera de Núria. Es tracta de l'automotor Noufonts, un dels dos més moderns que operen a la línia, i que durant aquest estiu circularà a la línia de Montserrat. El trasllat, que s'ha de revertir, obligarà a reorganitzar els horaris a partir d'aquest mateix cap de setmana. En aquest sentit l'empresa ha decidit apostar per les llançadores des de Queralbs amb trens cada 20 minuts en hores punta.

Desenes de curiosos es van aplegar ahir a l'entorn de l'estació Ribes-Vila per veure com treien de la via els dos vagons del Noufonts (l'automotor A10). Dues grues de gran tonatge es van encarregar de posar-los a sobre d'un camió amb una llarga plataforma. Des d'aquí, el trasllat va continuar per carretera per tal de dur-los fins a Monistrol, estació base del cremallera de Montserrat.

El Noufonts, juntament amb el Bastiments, són els combois més moderns del cremallera de Núria. Van entrar en servei el 2003 i van ser els protagonistes involuntaris d'una llarga polèmica pel fet que la cabina del conductor no disposava d'un tancament respecte els viatgers. Finalment, el juliol de 2011 es van instal·lar les reivindicades mampares.

Fonts de Vall de Núria han explicat a ElRipollès.info que es tracta d'una “necessitat puntual” per tal d'adequar els recursos de l'empresa a la major demanda estival de Montserrat. En aquest sentit està previst que a la tardor la unitat torni a Núria per tal de cobrir la temporada d'esquí. De fet, es podrà veure una imatge curiosa com és la circulació d'un cremallera blau en una línia on totes les unitats són verdes.

El trasllat no suposarà perdre freqüències, segons fonts de Vall de Núria. De fet, a partir d'aquest dissabte es passarà a tenir una sortida des de Ribes cada 50 minuts (en comptes de cada hora) mentre que s'aposta per les llançadores des de Queralbs amb freqüencies de 20 minuts en les hores punta. Des del comitè, en canvi, expliquen que és “una decisió empresarial que no els fa el pes”. En aquest sentit asseguren que en dificultarà l'explotació però admeten que en no afectar les condicions laborals “han d'assumir-ho”.