Un periodista sobre rodes

El campdevanolenc Borja Sànchez combina la primera participació a la Transpyr Road amb les seves cròniques diàries al "9 Esportiu"

Arnau Urgell
12 de juliol del 2013
Borja Sànchez combina la faceta de ciclista i periodista.
Borja Sànchez combina la faceta de ciclista i periodista. | ElRipollès.info
Borja Sànchez combina la faceta de ciclista i periodista. Foto: ElRipollès.info

El campdevanolenc Borja Sànchez és un dels participants més particulars de la Transpyr. Cada dia, quan arriba a la meta de l'etapa, no només s'ha de preocupar per menjar, el lloc de dormir i passar pel fisioterapeuta, sinó que ha de començar a preparar la crònica que escriurà per l'edició de l'endemà del 9 Esportiu. De fet, no només és dels pocs periodistes que segueixen totes les etapes de la travessa ciclista dels Pirineus sinó que en disputa la modalitat per carretera i, fins i tot, arribarà a Sant Sebastià amb possibilitats de victòria final.

Es dóna la circumstància que els propers dies es compliran de manera paral·lela els dos anys que Sànchez va decidir dedicar-se a fons per la bicicleta –una lesió el va apartar del running- i que va entrar en plantilla al 9 Esportiu. En el diari vinculat al Grup Hermes s'encarrega de la secció poliesportiva d'El Punt Avui de les comarques gironines però també d'altres qüestions al 9 mateix –la setmana vinent, per exemple, li tocarà escriure les cròniques del Tour-.

Aquesta Transpyr és la primera prova que disputa al mateix temps que la cobreix periodísticament. A la darrera Titan Desert, per exemple, només es va dedicar a les cròniques. “Era més cansat que això perquè tot el dia estàvem pendents dels trasllats amb els cotxes i d'anar esperant el cap de cursa” explica. De fet, admet que els primers dies li va costar una mica però cada dia s'ha anat sentint millor i això s'ha notat tant a la classificació –afrontarà la darrera etapa amb opcions reals de victòria- com també en acabar abans d'escriure i poder anar a dormir més aviat.

Això sí, els horaris són dels que estressarien a qualsevol. L'alarma sona a quarts de sis per poder esmorzar a dos quarts de set sense fer cua. Després d'acabar les etapes –entre 120 i 170 quilòmetres i desnivells entre 2.000 i 3.000 metres- és temps d'aclimatar-se a la població i localitzar el camp base, la sala de premsa... Abans de posar-se a treballar, explica Borja Sànchez, hi ha la imprescindible sessió al fisioterapeuta i a partir de les quatre-quarts de cinc comença el “mode premsa”. Tanmateix, les cròniques i reportatges –té una pàgina sencera diària- no els acostuma a acabar abans del sopar i el briefing de l'etapa de l'endemà i els tanca al vespre. Algun dia, fins i tot, ha anat a dormir quan ja s'havia tancat el llum del poliesportiu que acollia la caravana de la Transpyr.

Lluitant per la victòria final

La Transpyr va començar el 2010 com una prova exclusivament per a BTT. L'any passat va néixer la modalitat “on road” en quatre de les vuit etapes i enguany ja s'ha establert en el conjunt de la travessa dels Pirineus. Tot i que només hi participen una vintena de corredors –pels 300 bikers de muntanya-, la intenció dels organitzadors és de potenciar-la progressivament.

Al llarg d'aquesta setmana Borja Sànchez, que alguns dels dies ha lluït el mallot de la Unió Ciclista Campdevànol, sempre ha estat al davant en els trams cronometrats i ha fet podi en sis de les set etapes (i tres victòries). De fet, juntament amb Jordi Ferrer i l'austríac Axel Strauss es disputaran els tres primers llocs ja que estan separats per pocs segons a la classificació general. Sànchez, així com el també campdevanolenc Joan Llordella en BTT, afrontaran la darrera etapa com a líders.

Totes les notícies de la Transpyr
 


Borja Sànchez, amb el mallot de la UCC, al pas de la Transpyr Road per Campdevànol. Foto: ElRipollès.info