El FAD també premia la Lira

La plaça coberta de Ripoll, ideada per RCR Arquitectes i Joan Puigcorbé, guanya el Premi FAD Ciutat i Paisatge

Redacció
12 de juliol del 2013
La Lira de Ripoll, de nou premiada. Foto: Arnau Urgell

La plaça de la Lira de Ripoll, una de les intervencions més importants realitzades els darrers anys al Barri Vell, continua acumulant reconeixements. Ara ha estat el torn del Premi FAD de Ciutat i Paisatge que es va lliurar aquest dijous a la nit a Barcelona per posar el punt i final al FADfest, festival que s'ha celebrat els darrers quinze dies.

El jurat, presidit per l'arquitecte Dani Freixas, va destacar “l'aportació a la millora urbana del paisatge del front del riu a Ripoll i la seva capacitat de transformar un buit urbà en un lloc cèntric, útil i dinamitzador, fent-ho en un llenguatge rigorós i atrevit, i d'una materialitat perdurable, oferint a l'hora noves propostes de mobilitat peatonal dins del poble”. Un guardó que s'afegeix al recent dels Premis d'Arquitectura de les Comarques Gironines 2013 organitzats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i al fet de representar l'Estat espanyol, juntament amb 14 projectes més, a la prestigiosa Biennal d’Arquitectura de Venècia.

L'actuació a l'espai de la Lira és obra del despatx olotí RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes i de l'arquitecte ripollès Joan Puigcorbé. Es tracta d'un equipament molt particular que no s’ha escapat de la polèmica política tant per la definició del projecte com pel seu cost. En aquest sentit, segons els arquitectes responsables de l'obra, la voluntat del disseny era emmarcar el buit mitjançant un sol material, el ferro, que té molta relació amb la tradició fargaire. L’espai es va plantejar cobert per respondre a les necessitats en una clima plujós, té en aquest element la seva característica bàsica, completada per la unió per a vianants amb l’altra costa del riu Ter i l’espai polifuncional subterrani.

La Lira, explicada pels seus arquitectes