Un Valldansa regat amb cervesa

L'Esbart Eudald Coma de Ribes reuneix vuit esbarts i vuit productors de cervesa artesana

Redacció
08 de juliol del 2013
Valldansa 2013
Valldansa 2013 | Arnau Urgell
Danses peruanes al Valldansa. Foto: Arnau Urgell

L'Esbart Eudald Coma, poc a poc, està consolidant el Valldansa com una de les cites de l'intens calendari de la cultura popular al nostre país. En la seva quarta edició, celebrada aquest cap de setmana, hi ha afegit un altre element que puja com l'escuma: la cervesa artesana. En aquest sentit el dissabte els vuit esbarts convidats es van veure complementats per la primera Vallbirra, que van aplegar a la plaça del Mercat un total de vuit productors cervesers.

El Valldansa va tornar a tenir una doble cita. El dissabte va ser el torn de Ribes de Freser on els vuit esbarts participants –Esbart Dansaire Renaixença (Poble-sec), Esbart Vila d'Esplugues (Esplugues de Llobregat), Esbart l'Espolsada (Premià de Mar), Agrupació Folklòrica Igualadina (Igualada), Esbart Dansaire Sant Pol (Sant Pol de Mar), Esbart Joventut Nostra-Sant Jordi (Barcelona), Asociación Cultural Fuerna Nueva Perú (Barcelona) i Escola de Dansa Irlandesa Mediterrània (Barcelona)- van oferir una llarga actuació a la plaça del Mercat. Aquest mateix espai, després de sopar, va servir per oferir un taller de danses irlandeses així com ballar amb els ritmes tradicionals dels Randellaires, uns dels que mai es perden aquesta cita. L'endemà, de nou, els dansaires van pujar al cremallera i van dansar a l'esplanada del santuari de Núria. Una tercera cita, en aquest cas amb acordions, va tenir lloc el diumenge a la tarda a Queralbs.

Tanmateix, la gran novetat d'enguany va ser la primera edició del Vallbirra. Una fira en la qual els vuit productors –Pochs, Espina de Ferro, La Vell Caravana, La Mataró, Barret, Popaire, Gàrgola i Rústica Bufona- havien de dur com a mínim dos tipus de cervesa artesana. N'hi havia de les tipologies més convencionals (blat, malta, negra...) però també de ben especials com les de saüc o blanche amb extractes de pell de taronja.

L'Esbart Eudald Coma, tal com ballava el 1965

El Valldansa 2013 també va servir per projectar per primera vegada a la localitat el documental España insólita, rodat el 1965 i en el qual hi va participar l’Esbart Eudald Coma. Es tracta d'una pel·lícula de 82 minuts dirigida per Javier Aguirre que recull una àmplia representació dels balls, festes, costums, llocs insòlits i tradicions d’arreu de l’Estat espanyol, per la qual cosa té un gran valor etnogràfic.

Per raons que es desconeixen, amb els anys es va perdre la pista de les còpies existents del documental. Haver-lo recuperat és fruit de la petició realitzada l’any 2007 per l’Esbart Eudald Coma als Amics del Cinema de la Vall de Ribes, i del treball de recerca iniciat el 2008 per aquest cineclub ribetà, amb l’objectiu d’aconseguir una còpia per poder-la projectar.

Galeria de fotos 2013 (Arnau Urgell)

Galeria de fotos 2011 (Lurdes López)

Galeria fotos 2010 (Laia Deler)
 

El Valldansa va aplegar vuit esbarts. Foto: Arnau Urgell

El Valldansa va aplegar vuit esbarts Foto: Arnau Urgell