Les eugues de Molló ja són a les pastures de Rojà

130 caps passen l'estiu en aquest paratge del Conflent, un dret que recull el Tractat dels Pirineus

Arnau Urgell
06 de juliol del 2013
Les eugues de Molló, a Rojà.
Les eugues de Molló, a Rojà. | Eva Martínez-Picó
Les eugues de Molló ja són a Rojà. Foto: Eva Martínez-Picó

Les eugues de Molló ja són des del dijous a les pastures de Rojà, a la comarca nord-catalana del Conflent. Un trasllat que es realitza cada estiu i que desafia la partició que va suposar el Tractat dels Pirineus. En aquest paratge uns 130 caps de vuit explotacions hi seran fins al setembre, quan els ramaders els aniran a buscar coincidint amb Sant Miquel. Posteriorment, i després de deixar-los uns dies a tocar del Costabona, baixaran fins a Espinavell el 13 d'octubre per celebrar la tradicional Tria dels Mulats.

El fet que els ramaders de Molló puguin dur els seus escamots en unes pastures del Conflent, administrativament de l'Estat francès, té molta història. Tres pagesos del poble –Pastoret, Carol i Canilla- eren els propietaris de la muntanya de Rojà. Tot i que se le van vendre en van conservar els drets de pastura, un fet que va reconèixer el Tractat dels Pirineus (1659) que suposava la separació de les comarques nord-catalanes de les de la resta del Principat i creava una frontera als límits del Ripollès.

Aquest dijous, com cada any, les diverses explotacions de Molló van fer pujar les eugues cap a Rojà. Les pastures tenen capacitat per 130 caps que, d'aquesta manera, deixen el comunal del municipi per a les vaques. Es tracta de vuit ramaders –Canilla, Pastoret (pare i fill), Carol, Gascó, Teresa Buxeda, Can Becada i Can Freixa– que compleixen un autèntic ritual ramader. En arribar a Rojà, en presència del delegat comarcal d'Agricultura, es realitza un llistat dels caps que hi entren per lliurar-la a les autoritats franceses i també es paga la meitat del preu de l'aprofitament. Allà, els propietaris coneixen l'eugasser que les controlarà tot l'estiu. Una tasca que històricament havia realitzat en “Cisco del Carol”, fill il·lustre de Molló des del 2010.

Un dels elements més curiosos d'aquesta curta transhumància és com els animals ja saben el camí. “Si no les aturéssim amb un vailet ja haurien entrat soles cap a Rojà” explica Eva Martínez-Picó, d'Espinavell. “ I quan se'ls acabi el menjar, la feina serà retenir-les, perquè llavors de seguida volen tornar a casa” afegeix.

Galeries de fotos Tria dels Mulats

Galeria de fotos 2012 (1) (David Fajula)

Galeria de fotos 2012 (2) (Rastres: Gerard Garcia)