Els tràmits per desenvolupar la Devesa del Pla s'allarguen més del previst

Deu mesos després de presentar-se el projecte encara s'està pendent de l'ACA per tal que Urbanisme l'aprovi | Jordi Munell lamenta les traves que han de superar

Arnau Urgell
04 de juliol del 2013
Una imatge virtual de la futura Preparación Textil
Una imatge virtual de la futura Preparación Textil | Agustí Vilà
Una imatge virtual de la futura Preparación Textil. Foto: Agustí Vilà

El desenvolupament de la Devesa del Pla de Ripoll, el projecte estrella de l'actual legislatura, no està avançant al ritme que l'Ajuntament voldria. Ho va reconèixer l'alcalde Jordi Munell en la valoració de la primera meitat de mandat. De fet, les primeres previsions eren enllestir els tràmits urbanístics en sis mesos i quan ja se'n porten deu encara manca el vist-i-plau de l'ACA per enviar el projecte a la comissió d'Urbanisme.

“No passem del 20-25%” va explicar l'alcalde de Ripoll a l'hora d'avaluar el compliment del que ell mateix va definir com la proposta estrella de les 87 que formaven part del programa electoral. Va entonar un cert mea culpa però “relativitzant-lo” ja que va recordar que havien “treballat de valent” però s'estaven trobant moltes traves.

En aquest sentit va responsabilitzar en part l'anterior equip de govern ja que va recordar que el Pla d'ordenació urbanística municipal s'havia aprovat sense el Pla especial dels rius Ter i Freser. “És trist que totes les accions de projecció econòmica han hagut de passar abans per modificar el POUM” va afegir.

Deu mesos de tramitació

El setembre de 2012 es va aprovar inicialment la modificació puntual del POUM , el nou conveni amb la propietat de l'antiga Preparación Textil així com el Pla especial de rius. Tanmateix, aquest element és el que està portant més problemes ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hi ha posat moltes objeccions. El document resultant obliga a grans obres d'enginyeria ja que la pràctica totalitat de ponts viaris i ferroviaris queden inundables. Tanmateix, després de diverses negociacions, s'ha aconseguit el compromís de l'administració hidràulica que només s'hagin d'executar les corresponents a un projecte concret i no pas totes de cop.

Això va fer possible en el ple del mes de juny aprovar provisionalment aquest document que, de fet, s'havia hagut d'aprovar inicialment dues vegades (setembre 2012 i maig 2013). La modificació puntual del POUM, per altra banda, ja té el vist-i-plau de Comerç, Cultura i només manca el de la mateixa ACA. Quan s'acabi aquest tràmit serà el torn de l'Ajuntament de Ripoll que haurà de resoldre les al·legacions presentades per ERC i el PSC . Posteriorment, es farà l'aprovació provisional per tal que Urbanisme hi doni el vist-i-plau definitiu. Des del consistori s'alerta que caldrà veure si la comissió veu alguna incompatibilitat amb un POUM que es va dibuixar sense les mesures que ara incorpora el Pla especial de rius.

Difícil tenir-ho executat abans d'acabar la legislatura

Els càlculs inicials, anunciats pel regidor Xavier Cima, veien factible completar la primera fase abans d'acabar l'actual legislatura (sis mesos per la tramitació i quinze més per executar la urbanització). Ara, deu mesos després, l'alcalde Jordi Munell no va voler descartar res però va admetre que és molt difícil aconseguir-ho i es va exclamar que els tràmits siguin eterns malgrat la voluntat d'invertir.

Cal recordar que la primera fase preveu una inversió de 8 milions d'euros. D'aquesta quantitat quatre corresponen a la urbanització del conjunt d'una peça de terreny de 55.000 metres quadrats. Per altra banda la propietat assumirà la construcció del firal aportant-hi 1,75 milions. Es tracta de la quantitat que l'antic conveni –signat amb l'anterior equip de govern- havia de servir per finançar part d'un nou pont entre els passeigs Ragull i del Ter. En aquesta primera fase també s'hi preveia la instal·lació d'un supermercat Mercadona.

Totes les notícies del futur de la Devesa del Pla