Com ballava l'Esbart Eudald Coma de Ribes l'any 1965?

Els Amics del Cinema recuperen el documental "España insólita" on hi apareix l'esbart ribetà

Arnau Urgell
03 de juliol del 2013
L'Esbart Eudald Coma en una actuació als EUA l'any 2012
L'Esbart Eudald Coma en una actuació als EUA l'any 2012 | EEC
L'Esbart Eudald Coma en una actuació als EUA l'any 2012. Foto: Esbart Eudald Coma

El proper divendres 5 de juliol, a dos quarts de deu de la nit, es projectarà al Cinema Catalunya de Ribes de Freser el documental España insólita, rodat fa gairebé cinquanta anys i en el qual hi va participar l’Esbart ribetà Eudald Coma. Per primera vegada aquest documental es podrà veure al municipi, tot esdevenint el preludi del Valldansa d’enguany, així com la culminació d’un procés iniciat l’any 2008 per poder-ne tenir una còpia.

España insólita és un documental de 82 minuts rodat l’any 1965 per Javier Aguirre que recull una àmplia representació dels balls, festes, costums, llocs insòlits i tradicions d’arreu de l’Estat espanyol, per la qual cosa té un gran valor etnogràfic. El fet que l'Esbart Eudald Coma hi participi com a representant de Catalunya el fa especialment valuós pels ribetans, sobretot si es té en compte que és la primera vegada que es projecta al municipi, i que fins i tot la majoria dels dansaires que van participar en el rodatge tampoc l’han vist mai.

Per raons que es desconeixen, amb els anys es va perdre la pista de les còpies existents del documental. Haver-lo recuperat és fruit de la petició realitzada l’any 2007 per l’Esbart Eudald Coma als Amics del Cinema de la Vall de Ribes, i del treball de recerca iniciat el 2008 per aquest cine club ribetà, amb l’objectiu d’aconseguir una còpia per poder-la projectar.

Després de contactar amb la Federació Catalana de Cineclubs se'n va localitzar una còpia a la Filmoteca de Catalunya. Tanmateix, només es tractava d'un resum promocional de de 20 minuts en alemany i sense la presència de l’Esbart Eudald Coma. El mes de juny d’aquell mateix any, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes van trobar una nova referència a la Filmoteca Basca, que malgrat no tenir cap còpia, van facilitar les dades de contacte del director del documental: Javier Aguirre. El mes de juliol se li va enviar una carta, que no va contestar.

Dos mesos després es va contactar amb la Filmoteca Espanyola que en aquest cas sí que tenia una còpia del documental als seus arxius, però que no la podia cedir sense el permís dels seus propietaris: l’editorial San Pablo. La sorpresa va ser que aquesta editorial no en sabia res ni del documental ni que en fos la propietària d’una còpia. Després d’un treball de recopilació de documents gràfics de la Vall de Ribes per demostrar que l’Esbart Eudald Coma apareixia a España insólita, el 2011 l’editorial va autoritzar a la Filmoteca Espanyola a lliurar als Amics del Cinema de la Vall de Ribes una còpia digitalitzada del documental. Durant aquest temps s'ha digitalitzat per aturar-ne el procés de degradació com a conseqüència d’anys d’oblit en un arxiu.

Balladors i actors

En el fragment de la pel·lícula dedicada a l'Esbart Eudald Coma –poc més de cinc minuts- apareixen ballant sardanes a l'església de Queralbs. A més, fan d'actors ja que recreen la llegenda de l'olla de Núria, relata Joaquim Roqué, president de l'Associació d'Amics del Cinema de la Vall de Ribes. Està gravat en una de les èpoques daurades d'una entitat amb molta història ja que havia nascut un llunyà 1944.

La projecció del documental servirà com a aperitiu del IV Valldansa que omplirà de cultura popular –i també de cervesa artesana- la Vall de Ribes aquest cap de setmana amb activitats repartides entre Ribes, Queralbs i Núria.

Galeria de fotos 2011 (Lurdes López)

Galeria fotos 2010 (Laia Deler)



Programa d'actes del Valldansa 2013
Divendres 5 de juliol

Projecció d'España insólita. Cinema Catalunya (21:30)

Dissabte 6 de juliol

VallBira, Fira de la Cervesa Artesana. Plaça del Mercat (matí i tarda)
Actuacions dels esbarts*. Plaça del Mercat (17:00)
Sopar dels grups. Plaça del Mercat (21:00)
A continuació, concert de música tradicional amb els Randellaires

Diumenge 7 de juliol

Pujada a Vall de Núria amb cremallera (10:00)
Actuació dels esbarts. Esplanada de Vall de Núria (11:30)
Dinar de comiat. Vall de Núria (14:00)
Trobada d'acordionistes. Queralbs (17:00)

* Esbart Dansaire Renaixença (Poble-sec), Esbart Vila d'Esplugues (Esplugues de Llobregat), Esbart l'Espolsada (Premià de Mar), Agrupació Folklòrica Igualadina (Igualada), Esbart Dansaire Sant Pol (Sant Pol de Mar), Esbart Joventut Nostra-Sant Jordi (Barcelona), Asociación Cultural Fuerna Nueva Perú (Barcelona) i Escola de Dansa Irlandesa Mediterrània (Barcelona)