Els millors gossos del país, a Campdevànol

Arnau Urgell
02 de juliol del 2013
El campdevanolenc Ivan Gil, amb els seus dàlmates.
El campdevanolenc Ivan Gil, amb els seus dàlmates. | Arnau Urgell
El santjoaní Ivan Gil, amb els seus dàlmates. Foto: Arnau Urgell

Campdevànol va acollir aquest diumenge per primera vegada un concurs caní puntuable pel Campionat de Catalunya de l'especialitat. Hi van participar més de 180 gossos que van omplir de lladrucs el pavelló municipal Mercè Guix. La prova, que va atraure centenars de persones, la va organitzar l'Associació Canina Unió Cinòfila de Catalunya amb la col·laboració del consistori campdevanolenc.

Els concursos canins com el de Campdevànol valoren bàsicament la morfologia dels exemplars presentats. “Es busca el gos perfecte tot seguint una sèrie de cànons” explica Ivan Gil, un dels participants de la comarca amb un dàlmata. De fet, la prova es divideix en deu grans grups que ajunten races relativament similars. Per exemple el número 1 aplegava gossos relacionats tradicionalment amb la ramaderia com els pastors belgues, alemanys i australians o el gos d'atura català. El dos, en canvi, reunia algunes de les races que popularment es consideren “perilloses” com els boxer, els dogos alemanys, els dobermans i els bulldogs.

El jurat escollia de cada raça el millor exemplar en categoria cadell, jove i oberta (mascles i femelles per separat). Aconseguir ser-ho en sis dels vuit concursos que s'organitzen al cap de l'any permet sumar el títol de campió de Catalunya. Per altra banda, a Campdevànol, com a la resta de certàmens s'escollia el millor exemplar de cada un dels deu grups.

Des de l'Ajuntament de Campdevànol s'ha valorat molt positivament la primera edició d'aquest certamen en una jornada que va generar molt ambient i moviment econòmic a la població.

A Campdevànol hi havia gossos de totes mides i races. Foto: Arnau Urgell